Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 1. 2019,
6.46

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

13

Natisni članek

sneženje zima prometne informacije prometne informacije promet promet

Petek, 18. 1. 2019, 6.46

5 let, 2 meseca

Sneženje se umirja, največ snega je zapadlo na Voglu #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

13

Sneženje je v popoldanskem času ponehalo, sledilo bo nekaj dni premora do novih padavin, napovedujejo meteorologi. Na Štajerskem je po nižinah zapadlo do pet centimetrov, v osrednji in južni Sloveniji pa med pet in 15 centimetrov snega. Najdebelejša snežna odeja je na Voglu, skupaj okoli 70 centimetrov.

Čeprav so vremenoslovci sprva napovedovali, da bo danes največ snega zapadlo med šesto in 12. uro, smo se v nižinah zbudili v deževno jutro.

V goratem svetu je snežna odeja debela med 25 in 50 centimetrov. V nižinah pa na primer v Pomurju snega ni, na Štajerskem ga je zapadlo do pet centimetrov, v osrednji in južni Sloveniji pa med pet in 15 centimetrov.

Fotogalerija
1 / 51

Po podatkih agencije za okolje (Arso) bo zvečer in v prvem delu noči ponekod po kotlinah nastala megla, proti jutru pa se bo oblačnost spet povečala. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do -7, v alpskih dolinah do -10, na Primorskem ob burji pa okoli 0 stopinj Celzija.

Fotogalerija
1 / 18

Stanje na cestah:

Na Koroškem v nižinah zapadlo do 20 centimetrov snega

Na Koroškem je danes v nižinah zapadlo do 20 centimetrov snega, v višje ležečih območjih več. Glavne ceste so bile čez dan prevozne in posute, zastoje pa je dopoldne povzročil zdrs tovornjaka na cesti VelenjeMislinja, ki je bila zato nekaj časa popolnoma zaprta. Voznik se je ob nezgodi lažje poškodoval.

Zimske službe na delu, pri Gorenjih Podpoljanah zaprta glavna cesta

V zimskih službah so zagotovili, da so se glede na napovedi vremenoslovcev na današnje sneženje ustrezno pripravili. Njihove ekipe so bile zjutraj in dopoldne na terenu, večjih težav delavci niso imeli. Po podatkih prometno-informacijskega centra so zaradi ustavljenih tovornih vozil zaprli glavno cesto LjubljanaKočevje pri Gorenjih Podpoljanah.

Kot je povedal vodja tehnične enote v Komunali Kočevje Dragan Arh, je pri njih začelo snežiti okoli sedme ure, v dobrih dveh urah in pol pa je zapadlo med pet in sedem centimetrov južnega snega. Sneženje po njegovih besedah sicer ni bilo tako intenzivno, kot so predvidevali meteorologi.

Kako je bilo danes na cesti, so preverjali novinarji oddaje Danes na Planetu:

Video: Planet TV


Avtomoto Neverjeten prizor: na avtu je imel več metrov snega #video

Tudi na območju Mestne občine Ljubljana so se po zagotovilih operativnega vodje zimske službe na KPL Enverja Keriča na sneg ustrezno pripravili. Ob 3. uri zjutraj je bilo v pripravljenosti 28 posipalcev, ki so posipavanje cest začeli ob 7. uri.

Kot je povedal Kerič, so se najprej lotili pluženja glavnih cest in cest, kjer so avtobusne proge, stranske ceste pa so začeli plužiti ob 11. uri. Ob 15. uri so delo na površinah za pešce začele še ročne skupine.

Ob 3. uri zjutraj je bilo v Ljubljani v pripravljenosti 28 posipalcev, ki so s posipavanjem cest začeli ob 7. uri. | Foto: Ana Kovač Ob 3. uri zjutraj je bilo v Ljubljani v pripravljenosti 28 posipalcev, ki so s posipavanjem cest začeli ob 7. uri. Foto: Ana Kovač

Na Dolenjskem brez zastojev zaradi snega

Na Dolenjskem in v Beli krajini, kjer je od jutra zapadlo do sedem centimetrov snega, je bil cestni promet primeren razmeram. Zastojev ni bilo, na glavni cesti Novo mestoMetlika prek Gorjancev je bil prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Na terenu so bile ekipe zimske službe.

Direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar je povedal, da so na njihovem območju dopoldne obravnavali le krajši zastoj na cesti iz Kočevja proti Žlebiču, kjer je v klancu zdrsavalo manjšemu tovornjaku s cisterno. Na Policijski upravi Novo mesto so navedli, da posebnosti v prometu na njihovem območju ni bilo, prometnih nesreč zaradi snega pa danes ni bilo.

Na območju Notranjske je med Bloško planoto in Postojno zapadlo okoli 10 centimetrov snega, ponekod tudi več. Večjih težav zaradi snega in večjih posebnosti na cestah niso zabeležili.

 

Novice V Avstriji zaradi snega že osem mrtvih #video

Kakšno vreme lahko pričakujemo jutri?

Jutri bo zmerno do pretežno oblačno. Burja na Primorskem bo slabela. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1, na Goriškem in ob morju okoli 6 stopinj Celzija. V nedeljo bo delno jasno, predvsem zjutraj in dopoldne bo marsikje po nižinah megla ali nizka oblačnost. Tudi v ponedeljek bo vreme predvidoma suho.

sneg
Novice Sneg bo jutri prekril tudi Slovenijo #video
Snežne razmere v visokogorju

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju, nad okoli 1800 metri znatna, tretje stopnje, nižje pa zmerna, druge stopnje. Snežilo je na trdo in deloma poledenelo podlago, novi sneg pa je v visokogorju suh, zato je pod novim snegom šibka plast, so sporočili z Arsa.

Nižje je bil sneg bolj moker, zato se je s podlago bolje sprijel, večinoma je tudi snežilo na kopno podlago. Kakšen manjši plaz se lahko sproži tudi v Škofjeloškem hribovju, in sicer na strmih travnatih pobočjih. Snežna odeja je predvsem v visokogorju labilna, zato se lahko s strmih pobočij prožijo predvsem manjši in srednje veliki plazovi suhega in nesprijetega snega.

Do danes zjutraj je v gorah zapadlo od 20 do 50 centimetrov snega, največ v Julijskih Alpah. Veter se obrača v vzhodno do severovzhodno smer, zato nastajajo zameti. Na trdi podlagi je zdaj rahel novi sneg, ki je s podlago slabo sprijet.

Sneg bo ostal mehak, le malo se bo sesedel. Večjih novih zametov ob koncu tedna ni mogoče pričakovati. Nevarnost snežnih plazov bo v visokogorju, kjer je bila stara snežna odeja, ostala znatna, tretje stopnje, drugod in v nižjih nadmorskih višinah pa bo zmerna, druge stopnje. Kjer je novega snega malo, bo nevarnost snežnih plazov majhna, prve stopnje.
sneg v Ljubljani
Novice Konec tedna prihaja snežna pošiljka. Zapade lahko do 15 centimetrov snega.
Ne spreglejte