SiolNET. Novice Slovenija
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dobra novica: višje plače za 35 tisoč zaposlenih še v tem letu #video

0,37

termometer

Reprezentativna sindikata na področju zdravstva in socialnega varstva ter vlada so danes parafirali dogovor o nujnih ukrepih na področju plač, ki bo po podpisu aneksov k področnima kolektivnima pogodbama okoli 35 tisoč zaposlenim prinesel višje plače. Najbolj se bodo povišale bolnišničnim medicinskim sestram, in sicer za od tri do šest plačnih razredov.

Današnji dogovor šele začetek 

Predsednici sindikatov sta v izjavi za medije po parafiranju dogovora poudarili, da s tem dela še ni konec. "Danes smo korak bližje k ciljem, ki smo si jih zadali, da pravičneje ovrednotimo delo, ki ga opravljajo zaposleni v zdravstveni negi. Nadaljevali bomo pogajanja, da bomo za druga delovna mesta dosegli pravično plačilo in dostojne delovne pogoje," je po poročanju STA dejala Mencingarjeva.

Ilešič Čujovičeva je dogovor označila za prvi korak k zavedanju velikega pomena zaposlenih, "brez katerih bi bila današnja zdravstvena in družbena kriza še nepredstavljivo hujša". A kot je opozorila, bo temu moral slediti sprejem standardov in normativov, kar od pristojnih pričakujejo do konca leta.

Za pogajalsko skupino vlade sta dogovor parafirala minister za zdravje Janez Poklukar in minister za delo Janez Cigler Kralj, za pogajalsko skupino reprezentativnih sindikatov pa predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič ter predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar. Za pogajalsko skupino vlade sta dogovor parafirala minister za zdravje Janez Poklukar in minister za delo Janez Cigler Kralj, za pogajalsko skupino reprezentativnih sindikatov pa predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič ter predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar. Foto: Vlada RS

Plače višje za od 40 do 80 odstotkov

Plačne spremembe se sicer nanašajo na približno 200 delovnih mest, na katerih je zaposlenih okoli 35 tisoč ljudi. Dogovorjene rešitve pomenijo višje plače za več kot 80 odstotkov zaposlenih v zdravstvu, 80 odstotkov zaposlenih v socialnem varstvu ter 40 odstotkov zaposlenih v plačni skupini J v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Odstotek povišanja plač bo različen glede na delovna mesta, za največ se bodo povišale plače medicinskih sester v bolnišnični dejavnosti, in sicer za od tri do šest plačnih razredov. V socialnem varstvu bo povišanje znašalo štiri plačne razrede, gre predvsem za delovna mesta bolničarjev, medicinskih sester, socialnih oskrbovalk in varuhov. Spremenili so tudi vrednotenje delovnih mest psihologov in logopedov, socialnih delavcev tako v zdravstvu kot socialnem varstvu ter zdravstveno administrativnih sodelavcev, je po parafiranju dogovora povedala Ilešič Čujovičeva.

Višje plače bodo po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ciglerja Kralja dobili tudi zaposleni v domovih za starejše, varstveno-delovnih centrih, centrih za socialno delo in pomoč na domu. Zaposlenim, ki izvajajo osnovno in socialno oskrbo, plačo dvigujejo za štiri plačne razrede. En plačni razred sicer pomeni štiri odstotke višjo plačo.

Medicinska sestra Novice Medicinskim sestram in oskrbovalcem naj bi dvignili plače

Tudi plačna skupina J je nepogrešljivi člen 

"V pogajanjih smo tudi vsaj začeli spreminjanje vrednotenj delovnih mest v plačni skupini J in kot nepogrešljive člene naslovili strežnice, delavce v kuhinji, pralnici, recepciji in vzdrževanju," je dodala Ilešič Čujovičeva. Zavezali so se, da pogajanja o vseh odprtih vprašanjih in delovnih mestih nadaljujejo 15. januarja prihodnje leto.

Podpis dogovora in aneksov h kolektivnima pogodbama za dejavnost zdravstva in socialnega varstva ter za zaposlene v zdravstveni negi v sindikatih pričakujejo do konca tega tedna. Dogovor bo začel veljati s prvim dnem po objavi aneksov v uradnem listu, torej lahko del zaposlenih višji znesek na plačilni listi pričakuje že z novembrsko plačo.

Ilešič Čujovičeva je vse odločevalce ob tem pozvala, da zagotovijo finančna sredstva za dogovorjene višje plače, saj lahko le na ta način zagotovijo kakovostno javno službo. "Gre za sredstva iz obveznega zdravstvenega zavarovanja iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki kot javni zavod zakonsko nima predvidenega financiranja primanjkljaja, kar je neustrezno, ter za sredstva iz oskrbnin v socialnem varstvu, kar bi jih v trenutni situaciji morala zagotoviti država," je še poudarila.

Obe predsednici sta se Poklukarju zahvalili za angažiranost pri pogajanjih. Kot je poudarila Mencingarjeva, jim je s svojo stalno prisotnostjo na pogajanjih dal vedeti, da so zaposleni v zdravstveni negi pomemben člen v zdravstvu.

Poklukar: Ne želimo si, da bi zaposleni odhajali 

Poklukar pa je dejal, da je dogovor le začetek normalizacije kadrovskih razmer v zdravstvu in socialnem varstvu. Po njegovih besedah nočejo samo preprečiti odhajanj zaposlenih, ampak tudi okrepiti delovna mesta. Opozoril je, da težav s kadri v zdravstvu, ki se poglabljajo leta in leta, ne morejo rešiti čez noč, ne more jih rešiti niti en sam minister, ampak to lahko rešijo le skupaj.

Poleg dviga plač dogovor zajema tudi sistemiziranje zaposlenih na nova delovna mesta. Po oceni Ciglerja Kralja bo to pripomoglo k zamejevanju odhodov, zlasti iz delovnih okolij z največjimi obremenitvami. Kot je še dodal, s tem dogovorom vladna stran tudi kaže pripravljenost za reševanje težav, čeprav "morda v okviru ekonomsko-socialnega sveta ne preživljamo najboljših časov". Poleg dviga plač dogovor zajema tudi sistemiziranje zaposlenih na nova delovna mesta. Po oceni Ciglerja Kralja bo to pripomoglo k zamejevanju odhodov, zlasti iz delovnih okolij z največjimi obremenitvami. Kot je še dodal, s tem dogovorom vladna stran tudi kaže pripravljenost za reševanje težav, čeprav "morda v okviru ekonomsko-socialnega sveta ne preživljamo najboljših časov". Foto: Vlada RS

STA sicer še čaka na pojasnila pristojnih ministrstev glede finančnih posledic, ki jih prinašajo dogovorjene spremembe. Po poročanju Dela pa naj bi finančne posledice presegle 40 milijonov evrov na leto.

zabava Posel danes S Flikom je denar nakazan v nekaj sekundah Singapur Novice Ta država necepljenim ne bo več plačevala zdravljenja denar Novice Zaposlenim ni izplačeval plač, škodo povzročil tudi upnikom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin