Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Torek,
19. 6. 2018,
10.27

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Natisni članek

srčna kirurgija otroška srčna kirurgija

Torek, 19. 6. 2018, 10.27

5 let, 10 mesecev

Dobnikar: Pogovarjamo se z več zdravniki iz ZDA in EU #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Brane Dobnikar | Foto STA

Foto: STA

Novi vršilec dolžnosti direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Brane Dobnikar je v ponedeljek prevzel posle od dosedanje v. d. direktorice Aleksandre Stjepanović Vračar. Kot je dejal v današnji krajši izjavi za javnost, zaenkrat težko napove, kdaj bo inštitut prevzel tudi naloge zdravljenja in oskrbe otrok.

"To je v tem trenutku težko reči. Administrativno bo inštitut začel delovati predvidoma v juliju, prenos kliničnega dela pa bo v vsakem primeru sledil takrat, ko bo lahko varen za obravnavo bolnikov," je dejal. Ali bo to v juliju, avgustu, ali morda septembru, pa v tem trenutku ne more povedati.

Po njegovih besedah trenutno tečejo pogovori z več zdravniki, do podpisa pogodb pa še ni prišlo. "Vendar so pogovori nekje blizu konca in upamo, da bodo lahko potem zdravniki iz tujine, ki so obljubili sodelovanje, v juliju tudi začeli opravljati dejavnost tako, da bodo otroci varno oskrbljeni," je pojasnil Dobnikar in poudaril, da je to tudi primarni cilj vseh aktivnosti.

Katarina Kresal, Miro Senica
Novice Sporno posojilo Miru Senici, ki je pripeljal novega lastnika banke

Dogovarjajo se tako z zdravniki iz ZDA kot iz EU

Kot je povedal, se dogovarjajo tako z zdravniki iz ZDA kot iz EU. Ta trenutek pa se ukvarjajo s tem, da zagotovijo formalno pravno ustrezno delovanje teh zdravnikov oz. ustrezna dovoljenja za njihovo delo pri nas. Po njegovih besedah jim zagotavljanje vseh zakonskih zahtev trenutno predstavlja kar težavo.

Blizu podpisa pogodb so po Dobnikarjevih navedbah tako s pediatričnimi kirurgi kot s kardiologi. Je pa v dogovoru s temi zdravniki predsednik sveta inštituta Igor Gregorič, ki za center vodi glavne aktivnosti glede sestavljanja medicinske ekipe.

Na vprašanje, ali potekajo pogovori tudi z zdravniki, ki so dali odpoved v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, pa je Dobnikar odgovoril, da teh pogovorov ne pozna. Ve pa, da se je z njimi v prejšnjem tednu pogovarjal generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder.
Novice Otroke ločujejo od staršev in jih nameščajo v kletke #foto #video

Bodo morali otroci na zdravljenje v tujino?

Ali bo v vmesni fazi treba otroke pošiljati na zdravljenje v tujino, je po njegovih besedah trenutno odločitev UKC, ki to oskrbo zagotavlja do nadaljnjega. "Seveda vsi, ki se ukvarjamo z delom inštituta in pripravljamo vse za njegovo poslovanje, asistiramo tukaj v največji možni meri, da bi ta kader iz tujine sklenil pogodbo s kliničnim centrom za toliko časa, dokler ne bi lahko inštitut sam prevzel delovanja v kliničnem delu," je še pojasnil.

Sicer pa je Dobnikar povedal, da je funkcijo prevzel na povabilo ministrstva za zdravje, ker gre za problematiko, ki je prisotna že deset let in več. Njegova plača je uvrščena v 55. plačni razred. O kakšni višini plačila so se doslej pogovarjali z zdravniki, s katerimi se dogovarjajo za sodelovanje, ne ve. Misli pa, da plačilo ne more biti določeno v okviru plačnega sistema, ker to ne bodo zaposlitve, ampak pogodbe za posamično storitev, torej podjemne pogodbe.

vlada, parlament
Novice Poslanca narodnih manjšin: Pri usodi vlade nočeva biti jeziček na tehtnici
Ne spreglejte