SiolNET. Novice Slovenija
0,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Do 13. ure 21 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

0,43

termometer

Predčasne volitve 2022 | Za kršitve volilnega molka so predpisane globe od 150 do tri tisoč evrov. | Foto: Ana Kovač
Za kršitve volilnega molka so predpisane globe od 150 do tri tisoč evrov. Foto: Ana Kovač

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike začel opolnoči, do 13. ure prejela 21 obvestil o domnevni kršitvi volilnega molka, je objavilo ministrstvo. Inšpektorat za notranje zadeve obravnava osem zadev, za katere obstaja sum za kršitev volilnega molka.

Za 13 prejetih obvestil je bilo sicer ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka. Večina teh obvestil se nanaša na volilne kampanje, povezane z lokalnimi volitvami, za katere pa volilni molk ta vikend ne velja.

Prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce nagovarjala h glasovanju

Pred nedeljskim drugim krogom volitev za predsednika republike se je ob polnoči uradno končala volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce nagovarjala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do tri tisoč evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Predčasne volitve 2022 Novice Pred drugim krogom predsedniških volitev nastopil volilni molk

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin