Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 4. 2022,
18.10

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

83

Natisni članek

Parsifal javnomnenjska anketa trend Volitve 2022

Torek, 5. 4. 2022, 18.10

2 leti

Dnevna meritev moči strank: Pivčeva v parlament #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

83

SDS ostaja na vrhu. Med opredeljenimi anketiranci bi jo podprlo 31,3 odstotka vprašanih, je pokazala zadnja raziskava agencije Parsifal. Podpora največji vladi stranki se je sicer zmanjšala za tri odstotne točke, na 31,3 odstotka. Za malenkost je podpora zrasla Gibanju Svoboda, ki zdaj zaostaja za SDS za 9,2 odstotne točke. Na tretjem mestu ostajajo Socialni demokrati Tanje Fajon, ki so pridobili 1,2 odstotne točke podpore in za katere bi med opredeljenimi volivci glasovalo deset odstotkov vprašanih. Bi se pa glede na tokratne meritve v parlament prebili še dve stranki (skupaj bi zdaj poslance imelo osem političnih strank), in sicer Naša dežela Aleksandre Pivec in Stranka Alenke Bratušek.

V grafiki, v kateri so zajeti zgolj opredeljeni anketiranci, kar omogoča primerjavo z volitvami, vidimo, da se je v primerjavi z zadnjo meritvijo moči strank, ki smo jo objavili v nedeljo, podpora SDS zmanjšala za 3,1 odstotne točke, s 34,4 na 31,3 odstotka. Stranki Gibanje Svoboda je podpora zrasla za 0,8 odstotne točke na 22,1 odstotka, SD pa je zrasla za 1,2 odstotne točke na 10 odstotkov. Raziskavo javnega mnenja je opravila agencija Parsifal med 31. marcem in 4. aprilom na vzorcu 800 sodelujočih.

Parsifal | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

 

Na četrtem mestu je tokrat NSi, ki ima skupaj z Levico 6,4-odstotno podporo opredeljenih sodelujočih v raziskavi. NSi je v tokratni raziskavi v primerjavi z v nedeljo objavljenimi rezultati pridobila 1,5 odstotne točke, Levica pa 0,4 odstotne točke. Veliko je tokrat izgubilo gibanje Povežimo Slovenijo, in sicer 2,1 odstotne točke, Parsifal je združenju strank nameril 4,7-odstotno podporo. V parlament bi se glede na tokratne meritve uvrstili tudi stranki Naša dežela Aleksandre Pivec (štiriodstotna podpora) in Stranka Alenke Bratušek (4,3-odstotna podpora).

V spodnji grafiki je prikazano, za koliko se je stranki v odstotkih zvišala oziroma znižala podpora v primerjavi s preteklim dnem. 

Meritve, ko gre za majhne stranke z nizkimi deleži, niso zelo natančne, velika nihanja pri teh so lahko posledica merskih napak, ki se povečajo pri majhnem številu odzivov.

Kakšni so deleži posameznih strank z upoštevanjem vseh anketirancev, tudi tistih, ki ne bi šli na volitve ali pa še ne vedo, koga bi volili, si lahko ogledate v spodnji grafiki.

Parsifal | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Med anketiranimi, ki so odgovorili, da bi se zanesljivo udeležili volitev, prav tako vodi SDS, sledijo Gibanje Svoboda, SD, NSi in Levica.

Parsifal | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Kako kaže strankam, raziskovalci z anketiranjem preverjajo vsak delovni dan, dan za tem, ko so podatki dodani v večdnevno meritev, pa na Siol.net predstavimo rezultate. Predstavljeni so podatki za tri dni merjenja, pri tem se vsakič doda nov dan, najstarejši pa odvzame.

Parsifal | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Dodatne podatke o izvedbi raziskave si preberite tukaj.

Napovedana udeležba na volitvah z velikim padcem

Naslednjih parlamentarnih volitev se namerava zagotovo udeležiti 62,8 odstotka anketirancev, je še pokazala raziskava. To je sicer še vedno višja udeležba kot na zadnjih parlamentarnih volitev, ko je bila ta 52,6-odstotna, je pa napovedana udeležba v tokratni raziskavi padla za skoraj pet odstotnih točk v primerjavi z v nedeljo objavljeno analizo javnega mnenja.

Parsifal | Foto: Parsifal Foto: Parsifal
Bratušek Šarec
Novice Dnevna meritev moči strank: Alenka Bratušek prehitela Marjana Šarca
Ne spreglejte