Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 2. 2020,
13.10

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,39

72

Natisni članek

DeSUS Aleksandra Pivec Janez Janša Janez Janša SDS koalicija

Petek, 14. 2. 2020, 13.10

4 leta, 2 meseca

DeSUS razkrila, kaj zahteva od Janeza Janše #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,39

72

DeSUS je objavila prioritete, za katere v primeru vstopa v programsko vlado zahteva časovnico in zagotovljena finančna sredstva. Vrednotijo jih na okoli dve milijardi evrov. Največ se jih nanaša na področje zdravstva in skrbi za starejše, med njimi je tudi ustanovitev ministrstva brez listnice ali vladnega urada za demografska vprašanja.

Prvak SDS Janez Janša je v drugem krogu pogajanj za oblikovanje koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS v četrtek menil, da je, kar zadeva vsebino, mogoče oblikovati večinsko koalicijo. Seštevek prioritet morebitnih partneric kaže, da težave vidijo zelo podobno. Na prvi pogled pa je Janša dejal, da za vse, kar bi si kdo želel, denarja ni.

Za DeSUS je bistven program

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je v četrtek opozorila, da je za DeSUS bistven program. Če ne bo sprejetih vsaj prvih nekaj prioritet in če ne bodo prejeli zagotovila, da jih bodo v dveh letih uresničili tudi v finančnem smislu, bodo pogajanja končali, piše STA.

Za močno javno zdravstvo

Na njihovem seznamu je najprej splošno navedena ohranitev učinkovitega, kakovostnega in vsem dostopnega javnega zdravstva. Skrajšanje čakalnih dob in celovita prenova Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ob hkratni pripravi in sprejemu Zakona o dolgotrajni oskrbi. Nujen je predhodni dogovor o zagotovitvi stabilnih virov financiranja še pred pripravo ustreznih vsebin, so navedli po poročanju STA.

Predsednik SDS Janez Janša je ocenil, da za vse, kar bi si kdo želel, denarja ni. | Foto: STA , Predsednik SDS Janez Janša je ocenil, da za vse, kar bi si kdo želel, denarja ni. Foto: STA ,

Želijo zagotovilo za ustanovitev demografskega sklada za dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema in zaščito državnega premoženja. Izpostavljajo, da pokojnine zaradi izpada rednega usklajevanja med leti 2010 in 2015 še vedno zaostajajo za 5,6 odstotka, zato je po njihovem mnenju nujno določiti dinamiko dodatnega izrednega usklajevanja pokojnin, poroča STA.

Pivčeva: Želimo si odprte družbe, smo proti delitvam na leve in desne

"Stranka DeSUS je stranka dialoga, povezovanja, strpnosti in tolerantnih odnosov v družbi, sploh pa med generacijami, vse to pričakujemo tudi od drugih političnih strank. Ob odločanju o vstopu v katerokoli vlado bomo zato vse to pričakovali in zahtevali tudi od svojih koalicijskih partnerjev. Ni vse vsebina, pomembna je tudi sinergija med partnerji, splošno ozračje v družbi, svoboda medijev in vključujoča družba. Želimo si odprte družbe, zato pozivamo vse potencialne koalicijske partnerje, da se vzdržijo besed in dejanj, ki bi lahko delili našo družbo na naše in vaše, leve in desne," je za Večer dejala Aleksandra Pivec.

V nasprotju s poslanci svoje stranke, ki načelnih pomislekov o sodelovanju z Janšo nimajo, je Pivčeva po poročanju Večera dodala, da pogovorov za oblikovanje nove koalicije, če ne dobijo tudi takšnih zagotovil stranke SDS, ne bodo mogli nadaljevati. 
Janez Janša
Novice Janša: Kar zadeva vsebino, je mogoče sestaviti koalicijo

Zahtevajo krajše prehodno obdobje za dvig odmernega odstotka pokojnin na 63,5 odstotka, dvig minimalne pokojnine za polno pokojninsko dobo nad prag revščine, povrnitev pravice do seniorske olajšave za upokojence s polno pokojninsko dobo, izplačilo letnega dodatka v skladu s sistemskim zakonom ter redno in izredno usklajevanje. Želijo še ureditev vdovskih in kmečkih pokojnin ter zagotovilo, da se v pridobljene pravice upravičencev do pokojnine ne bo posegalo, še piše STA.

Marjan Šarec
Novice Šarec: Želimo Orbanovo ali suvereno Slovenijo?

Med zahtevami na področju skrbi za starejše so tudi konkretnejše, in sicer dokončanje domov za starejše v Vrtojbi in Osilnici ter vsaj dva nova domova za starostnike iz javnih sredstev letno. Med prioritetami je sprejem svežnja zakonov o zemljiški politiki in celovita prenova delovanja sklada kmetijskih zemljišč, povečanje samooskrbe na deficitarnih področjih, prenova zadružniškega sistema ter priprava in sprejem novele Zakona o zadrugah, še piše STA.

Ne spreglejte