Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2013,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alenka Bratušek Karl Erjavec DeSUS nepremičninski davek

Sreda, 23. 10. 2013, 15.03

8 let

DeSUS pogojno za nepremičninski zakon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izvršni odbor DeSUS je glede nepremičninskega zakona sprejel sklep, da bodo vložili amandma, ki uvaja postopnost pri obdavčitvi, saj ocenjujejo, da je zdajšnji predlog nesprejemljiv.

Takšen sklep je po seji izvršnega odbora v izjavi za medije podal predsednik stranke Karl Erjavec. Na vprašanje, ali se bodo strankini poslanci v primeru nesprejetja omenjenega amandmaja vzdržali, Erjavec ni odgovoril. Dejal je le, da se bo v tem primeru izvršni odbor znova sestal in se odločili, kako naprej. Tudi na vprašanje, ali bodo glasovali proti zakonu, če amandma ne bo sprejet, je dejal, da bo do takrat še kar nekaj sej izvršnega odbora.

Kaj piše v amandmaju? DeSUS predlaga, da bi se nepremičninski davek leta 2014 odmeril v višini 60 odstotkov polne vrednosti izračuna davka na nepremičnino. Kot je znano, je osnova za izračun davka 85 odstotkov vrednosti, ki jo je določila geodetska uprava. V letu 2015 bi plačali 80 odstotkov polne vrednosti izračuna davka, v letu 2016 pa bi davek plačevali tako, kot je določeno v zdajšnji različici zakona.

Erjavec predlaga 40-odstotni popust Z drugimi besedami to pomeni, da bi imeli davčni zavezanci po predlogu DeSUS prvo leto 40-odstotni "popust" na odmerjeni davek, drugo leto 20-odstotnega, leta 2016 pa bi bil davek takšen, kot ga določa zdajšnje besedilo. Za 100 tisoč evrov vredno nepremičnino bi tako davek znašal 76,5 evra namesto 127,5 evra.

Čuferju sklepa niso predstavili Erjavec sicer ni povedal, kakšni bi bili finančni učinki takšnega predloga, a glede na omenjeni izračun je jasno, da bi bil izpad v državnem proračunu velik. Vlada je namreč načrtovala, da bi z davkom dobila skoraj 190 milijonov evrov. Finančni minister sicer s predlogom ni seznanjen, saj so sklep sprejeli po odhodu Bratuškove in Čuferja s seje izvršnega odbora, je dejal Erjavec.

Erjavec ne ruši vlade Dodal je, da so takšen sklep oblikovali zaradi neustreznih podlag za uvedbo zakona. "Če bo sprejet takšen amandma, bomo razbremenili tiste kategorije prebivalstva, ki bodo najtežje prenesle breme tega davka. S tem amandmajem stranka DeSUS ne ruši vlade, podprla bo proračun, od vlade pa pričakuje, da bo izboljšala besedilo tega zakona in da bo naš amandma upoštevan," je pojasnil zunanji minister.

Kakšne bodo posledice, če bo DeSUS proti? Premierka Alenka Bratušek je sejo izvršnega odbora zapustila že pred sprejetjem omenjenega sklepa. Dejala je, da verjame, da bodo izvršni odbor DeSUS in poslanci glede nepremičninskega davka sprejeli državotvorno odločitev. Predstavila jim je tudi posledice nepodpore zakonu.

Alenka Bratušek je dejala, da se bodo morali v DeSUS sami odločiti, ali bodo nepremičninski zakon podprli ali ne. "Povedala sem jim, kaj sledi, če te podpore ne bo. Verjamem, da bodo člani izvršnega odbora in poslanci DeSUS sprejeli državotvorno odločitev."

Je v igri tudi "nepremičninska" zaupnica? Bratuškova ni želela odgovoriti na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi DeSUS odtegnila podporo zakonu. Kot je znano, so mediji v zadnjih dneh omenjali tudi možnost, da bi Bratuškova zaupnico vezala tudi na nepremičninski zakon, ne samo na proračun.

Pravična bremena krize Pred sejo je povedala, da so razmere v državi resne, vse družbene skupine so v zadnjih letih kar nekaj izgubile, naša naloga pa je, da postavimo trdne temelje in pravično razdelimo bremena krize. Bratuškova je poudarila, da se je seje udeležila na povabilo predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca, na njej pa je argumentirala, zakaj je sprejem nepremičninskega zakona nujen.

Bravo, Alenka "Mislim, da težko pričakujem od kogarkoli v tej državi, da bo rekel 'bravo, Alenka, ker uvajaš ta davek'. A v tem trenutku preprosto ni druge rešitve." Seja izvršnega odbora se je je udeležil tudi minister za finance Uroš Čufer.

"Mi že s tem, ko nasprotujemo slabemu nepremičninskemu zakonu, ravnamo državotvorno," je pred sejo izvršnega odbora DeSUS dejal predsednik Erjavec. Zakon precej obremenjuje tiste, ki že tako ali tako težko prenašajo krizo. "Potem pa bomo videli. Imeli bomo politično razpravo, po tej razpravi pa se bo stranka odločila, kako naprej."

Predsednik DeSUS je komentiral tudi pismo vodje poslanske skupine Pozitivne Slovenije (PS) Janija Möderndorferja, ki je zapisal, da pri glasovanju o nepremičninskem zakonu ne potrebujejo podpore DeSUS.

Erjavec ne razume panike "To ves čas trdim. Usoda te vlade ni odvisna od DeSUS. Povedali smo, da bomo proračun podprli, za zakon o davku na nepremičnine pa tudi sam vodja poslanske skupine PS meni, da ne potrebuje glasov stranke DeSUS. Zato tudi ne razumem te panike."

Ne spreglejte