SiolNET. Novice Slovenija
1,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Delovno sodišče odločilo v prid razrešenemu direktorju NPU

1,19

termometer

Darko Muženič | Darko Muženič po mnenju višjega sodišča ni razrešen, ampak je še vedno direktor NPU. | Foto: STA
Darko Muženič po mnenju višjega sodišča ni razrešen, ampak je še vedno direktor NPU. Foto: STA

Delovno sodišče je v drugem odločanju razsodilo v prid Darku Muženiču in na njegov predlog potrdilo začasno odredbo, da se zadrži izbira kandidata za direktorja NPU. V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič tako ne sme izbrati novega direktorja NPU, čeprav je razpis že končan, poročajo mediji.

Darko Muženič je bil za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) imenovan junija lani, v začetku maja letos pa ga je takratni v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner razrešil. A Muženič se s tem ni strinjal, zoper razrešitev vložil tožbo na upravno sodišče in z njo uspel.

Upravno sodišče v Novi Gorici je namreč odločilo, da je razrešitev nezakonita. Travner se je pri razrešitvi skliceval na zakonsko podlago, po kateri naj bi imel eno leto časa, da direktorja zamenja brez razloga. A se je upravno sodišče strinjalo z Muženičevo utemeljitvijo, da omenjeno zakonsko določilo ne velja za direktorja NPU, in odločbo o razrešitvi odpravilo.

Delovno sodišče mu v prvem odločanju ni ugodilo

Notranje ministrstvo je kljub temu konec oktobra objavilo nov javni natečaj za direktorja NPU, a je Muženič zahteval njegovo zaustavitev, saj je presodil, da je po sodbi upravnega sodišča še vedno direktor NPU. Delovno sodišče mu v prvem odločanju ni ugodilo, saj je zavzelo stališče, da Muženič do policije nima odprte terjatve.

A je višje sodišče takšno odločitev delovnega sodišča razveljavilo. Po mnenju višjih sodnikov se po tem, ko je upravo sodišče odpravilo sklep o razrešitvi, "zadeva vrne v stanje pred njeno izdajo". Muženič po mnenju višjega sodišča tako ni razrešen, ampak je še vedno direktor NPU.

Temu stališču višjih sodnikov pa so po poročanju spletnega Večera in portala 24ur.com v drugo sledili tudi na delovnem sodišču. Če bi policija direktorja NPU izbrala na podlagi razpisa, ki je bil končan 4. novembra, bi bila po mnenju sodišča Muženičeva vrnitev na položaj šefa NPU onemogočena.

Muženič je trenutno v vodstvu službe generalnega direktorja policije kot policijski svetnik. NPU sicer trenutno kot v. d. vodi Petra Grah Lazar. Na natečaj za direktorja so se po pisanju Večera sicer prijavili trije kandidati, eden od prijavljenih pa ne izpolnjuje pogojev, tako da naj bi posebna izbirna komisija opravila razgovor z dvema. A zaradi Muženičevega spora komisija pogovorov s kandidati še ni opravila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin