SiolNET. Novice Slovenija
0,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Delovno sodišče: Mikrobiologinja Metka Paragi je bila odpuščena zakonito

0,65

termometer

sodišče, zatožna klop |  | Foto: STA
Foto: STA

Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je odločilo, da je bila mikrobiologinja Metka Paragi iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) odpuščena zakonito. S tem je po pritožbi povsem spremenilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je lani poleti razsodilo, da je bila njena odpoved nezakonita, poroča Delo.

Mikrobiologinjo so iz NLZOH odpustili aprila 2021. Očitali so ji štiri hujše kršitve pogodbenih ali drugih obveznosti iz delovnega razmerja, pri čemer so trije očitki temeljili na izsledkih detektivskega nadzora. Med drugim naj bi dvakrat zapustila službene prostore, pri čemer svojega izhoda naj ne bi evidentirala skladno s pravilnikom in navodili delodajalca. Marca 2021 naj bi tudi prikazovala, da je svoje delo ves čas evidentirane prisotnosti opravljala v nevarnih pogojih dela, s čimer naj bi neresnično prikazovala, da je za ves delovni čas upravičena do dodatka za delo v rizičnih razmerah.

Ravnanje Paragijeve ustreza standardu hujše kršitve delovnega razmerja 

Prvostopenjsko sodišče je sklenilo, da nobeden izmed štirih očitkov ni utemeljen, zato je odločilo, da mora NLZOH mikrobiologinji plačati reparacijo in premijo za dodatno pokojninsko zavarovanje (delno) ter razliko v plači v času prepovedi opravljanja dela. NLZOH se je na sodbo pritožil na višje sodišče in bil uspešen.

Višje sodišče je o očitani kršitvi v zvezi z izplačilom dodatka za delo v rizičnih razmerah ugotovilo, da ravnanje Metke Paragi ustreza standardu hujše kršitve pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja. Z neresničnim poročanjem o obsegu opravljenega dela v visoko rizičnih razmerah je po mnenju višjih sodnikov tudi huje kršila dolžnosti vestnega opravljanja dela, upoštevanja delodajalčevih navodil in prepoved škodljivega ravnanja, Delo povzema sodbo.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin