Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 7. 2023,
9.35

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Gospodarska zbornica Slovenije dolgotrajna oskrba

Torek, 18. 7. 2023, 9.35

9 mesecev, 2 tedna

Delodajalci napovedali predlog veta na zakon o dolgotrajni oskrbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Dolgotrajna oskrba starejših | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Reprezentativne delodajalske organizacije, članice ESS, so napovedale predlog veta v državnem svetu na zakon o dolgotrajni oskrbi. Zakonu ostro nasprotujejo, saj po njihovih besedah vodi v nadaljnje zmanjšanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Ob nadaljnjem kršenju pravil socialnega dialoga bodo razmislile tudi o izstopu iz ESS.

starostniki
Novice DZ sprejel zakon o dolgotrajni oskrbi

Kot so poudarili delodajalci, je bil zakon v ponedeljek sprejet brez predhodnega soglasja socialnih partnerjev glede financiranja dolgotrajne oskrbe.

"Zakon pomeni dodatno obremenitev za slovensko gospodarstvo, kar je povsem nesprejemljivo. Vodi v nadaljnje zmanjšanje njegove konkurenčnosti in lahko posledično ogrozi številna delovna mesta. Reprezentativne delodajalske organizacije se bomo finančnim obremenitvam delodajalske strani zoperstavile s predlogom veta v državnem svetu," so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije.

V zakonu o dolgotrajni oskrbi sprejete obremenitve za dolgotrajno oskrbo po navedbah delodajalcev dodatno obremenjujejo gospodarske družbe, čeprav je skupna prispevna stopnja delavcev in delodajalcev že zdaj med najvišjimi v EU.

"Na to smo delodajalske organizacije, članice ekonomsko-socialnega sveta (ESS), opozorile že v fazi obravnave predloga zakona na ESS. Znova izpostavljamo, da se strinjamo s potrebo po sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe, vendar pa mora biti ta financirana v okviru obstoječih prispevnih stopenj, nikakor pa ne z dodatnimi obremenitvami delodajalcev," so zapisali v sporočilu za javnost.

Določbam glede financiranja se bodo postavili po robu

Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije se bodo določbam glede financiranja dolgotrajne oskrbe postavili po robu s predlogom veta v državnem svetu.

"Vztrajali bomo, da se financiranje dolgotrajne oskrbe začasno ohrani v skladu z določbami trenutno še veljavnega zakona. Najpozneje do 30. junija 2025 pa se mora v okviru pogajalske skupine ESS pripraviti kompromisna rešitev v posebnem zakonu, ki bo uredila vire financiranja dolgotrajne oskrbe," so dodali.

Če se bo dozdajšnja praksa kršitev pravil socialnega dialoga nadaljevala, bodo reprezentativne delodajalske organizacije razmislile tudi o izstopu iz ESS.

Ne spreglejte