SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Delavke, od katerih je odvisna tretjina pridelane svetovne hrane

2

termometer

Slovenski čebelarji praznujejo svoj praznik, s katerim obeležijo spomin na rojstni dan Antona Janše, začetnika modernega čebelarstva, in opozorijo na pomen čebel.

Slovenski čebelarji že od leta 2003 praznujejo svoj čebelarski praznik, vsako leto pa ga obeležijo v drugem kraju. Letošnje praznovanje bo v soboto v Cerknici in ima še poseben čar, saj si slovenski čebelarju skupaj z vlado prizadevajo, da bi Združeni narodi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel.

"Poseben dan si čebela in čebelarji zaslužimo," je ob tej priložnosti poudaril predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč in dodal, da "je vsaka tretja žlica svetovne hrane odvisna od opraševanja čebel" oziroma tretjina pridelane hrane na svetu.

Letošnja letina boljša Slovenski čebelarji, ki jim v zadnjih letih velike težave povzroča slabo vreme, pa tudi zajedalec varoja, so po podatkih Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo leta 2010 pridelali 1910 ton medu, leta 2011 je ta količina upadla na 1673 ton, leta 2012 se je okrepila na 2472 ton, leta 2013 pa je zdrsnila na 1031 ton.

Lani so po podatkih ČZS proizvedli le še okoli 470 ton medu. Letošnja letina bi lahko bila glede na boljše vremenske razmere ugodnejša.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin