SiolNET. Novice Slovenija
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dela prosti prazniki in dvig najnižje plače za delavce v trgovinah?

0,58

termometer

prodajalec trgovec trgovina posel

Predstavniki delodajalcev in delojemalcev v dejavnosti trgovine so v sklepni fazi pogovorov o novi kolektivni pogodbi. Po pričakovanjih jo bodo podpisali v ponedeljek, ko jo bo sindikalna stran tudi podrobneje predstavila.

Novosti kolektivne pogodbe bosta v ponedeljek v Ljubljani predstavila generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije pri ZSSS Ladi Rožič in predsednica tega sindikata Vesna Stojanovič, so danes sporočili iz sindikata.

gorivo oznake Avtomoto Novost: Na bencinske črpalke nove oznake goriv

Podpis pogodbe bo predvidoma v ponedeljek pred predstavitvijo sindikata. Kot je danes za STA povedal Rožič, morajo uskladiti še nekatere podrobnosti, kar naj bi storili v petek.

O vsebini tako še ni mogel govoriti, povedal pa je, da se dogovorjeno precej približuje pričakovanjem delavcev, kot so jih v sindikatu zbrali z nedavno anketo med zaposlenimi v dejavnosti. Zaposleni so se med drugim zavzeli za manj dela ob praznikih ob morebitnem večkratnem delu ob nedeljah in višjem plačilu.

račun restavracija Novice Premor za študentske bone, nekateri lokali še naprej z ugodnimi ponudbami

Rezultati ankete: 68 odstotkov vprašanih je zelo nezadovoljnih s plačilom

Po neuradnih informacijah naj bi bilo dogovorjeno, da je dela prostih vseh 15 praznikov (sedaj jih je 10), delali pa bi lahko do 20 nedelj v letu (zdaj 15). Pri tem naj bi bilo nedeljsko delo bolje plačano, zvišali pa naj bi tudi najnižjo osnovno plačo.

Sindikat je rezultate ankete objavil junija, med pogajanji za novo kolektivno pogodbo. Po tej anketi bi 97 odstotkov vprašanih podprlo stavko, katere namen bi bilo povišanje plač, več kot tri četrtine pa bi se jih te stavke tudi udeležilo, če bi jim delodajalci to omogočili.

68 odstotkov anketiranih je zelo nezadovoljnih s plačilom, ki ga prejemajo za opravljeno delo. Skoraj dve tretjini jih brez malice in prevoza prejema mesečno plačilo od 600 do 750 evrov neto, slaba četrtina manj kot 600 evrov, devet odstotkov od 750 do 900 evrov in samo dva odstotka jih prejema več kot 900 evrov mesečno.

tehtanje, trgovina Foto: Thinkstock

Pomanjkanje delavcev v trgovinah

Kot je za torkovo izdajo časnika Delo povedala izvršna direktorica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mija Lapornik, številna podjetja tarnajo, da tudi na zavodu za zaposlovanje med brezposelnimi ne dobijo več kadra, ki bi želel delati v trgovini. Tako se povečuje obremenjenost tistih, ki ostajajo. Težave se med počitnicami zaradi dopustov pomnožijo.

Socialni partnerji v trgovini so se lani dogovorili za aneks h kolektivni pogodbi, ki je začel veljati z letošnjim letom in v katerem so med drugim opredelili manj dela za praznike in ob nedeljah ter višje plačilo za delo ob teh dneh. Hkrati so zaostrili sankcije za delodajalce, ki omejitev ne bi spoštovali.

Podpisniki kolektivne pogodbe so Sindikat delavcev trgovine Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije, sopodpisnik pa tudi Svet gorenjskih sindikatov.

Janez Janša Borut Pahor Novice Pahor poziva stranke, naj se pogovarjajo z Janšo #video tovornjak nesreča Avtomoto 30 tisočakov škode: Madžar s tovornjakom je bil prehiter #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 358
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin