SiolNET. Avtomoto Novice
7,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novost: Na bencinske črpalke nove oznake goriv

7,93

termometer

gorivo oznake
Foto: Petrol

Od sredine oktobra bodo imela vsa nova vozila in javne bencinske črpalke enotne oznake za lažjo identifikacijo goriv. Osnovni tip določajo trije izbrani liki.

Solodiesel Avtomoto Slovenski patent, ki prepreči točenje napačnega goriva v avtomobil

12. oktobra bo v veljavo stopila evropska direktiva o enotnem označevanju goriv na bencinskih črpalkah. Goriva bodo tako enotno označena v vseh državah članicah Evropske unije. Prodajna mesta bodo tako dobila nove identifikacijske oznake, ki bodo domnevno kupcem olajšala identifikacijo goriva glede na tip goriva za njihovo vozilo.

Krog za bencinska, kvadrat za dizelska in romb za plinasta goriva

V uporabi bodo grafične oznake in sicer krog za bencine, kvadrat za dizel in romb za plinasta goriva. Te oznake se bodo na prodajnih mestih nahajale na točilnem agregatu in na vsaki točilni pištoli (pipi). Oznake bodo take kot jih bodo od letošnje jeseni imeli tudi novi avtomobili (izdelani ali registrirani po 12. oktobru 2018) pod pokrovom polnilne odprtine. Označevanje za starejše avtomobile ne bo potrebno.

Poleg teh identifikacijskih oznak bodo prodajna mesta označena še z nekaterimi dodatnimi nalepkam/napisi, ki bodo vsebovale še nekaj več podatkov o gorivu (vezano na standard, komercialno ime, ter morebitna dodatna pojasnila potrebna za uporabo goriva).

Gorivo Avtomoto Napačno gorivo v avtomobilu: kaj storiti, koliko voznika stane prečrpavanje? #nasvet

Oznaka B7 pomeni, da lahko gorivo vsebuje do največ 7 odstotkov biodizla. Oznaka B7 pomeni, da lahko gorivo vsebuje do največ 7 odstotkov biodizla. Foto: Petrol

Primeri oznak za tri osnovne tipe goriv. Primeri oznak za tri osnovne tipe goriv. Foto: Petrol Motorni bencini
Oznaka za motorne bencine je krog. V njem je s črkovno in številčno oznako navedena največja dovoljena vsebnost etanola v bencinu (Primer: oznaka E5 pomeni, da gorivo lahko vsebuje do največ 5 vol.% etanola).

Dizelska goriva
Oznaka za dizelska goriva je kvadrat. V njem je s črkovno in številčno oznako vpisana največja dovoljena vsebnost biodizla v gorivu (Primer: oznaka B7 pomeni, da gorivo lahko vsebuje do največ 7 vol% biodizla). Oznaka XTL je oznaka za »sintetični dizel«.

Plinasta goriva
Oznaka za plinasta goriva je romb. V njem je označena vrsta goriva in sicer: Stisnjen zemeljski plin (SZP/ang. CNG), Utekočinjen zemeljski plin (UZP/ang.LNG), Utekočinjen naftni plin (UNP/ang. LPG) ali Vodik (H2).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 47
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin