Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 11. 2023,
6.31

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

javna uprava stavka upravna enota

Torek, 14. 11. 2023, 6.31

5 mesecev, 2 tedna

Zaposleni na sedmih upravnih enotah bodo jutri stavkali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64
Upravna enota | Če dogovora ne bo, bo celodnevna stavka v sredo potekala na večjem številu upravnih enot, med njimi tudi obeh največjih in najbolj obremenjenih, ljubljanski in mariborski. | Foto STA

Če dogovora ne bo, bo celodnevna stavka v sredo potekala na večjem številu upravnih enot, med njimi tudi obeh največjih in najbolj obremenjenih, ljubljanski in mariborski.

Foto: STA

Na Upravnih enotah Maribor, Ruše, Ptuj, Novo mesto, Litija, Jesenice in Ljubljana bo jutri potekala celodnevna stavka, poroča spletni portal Večer. V času stavke, ki bo trajala od 8. do 19. ure, bodo strankam zagotavljali najnujnejše storitve v skladu z zakonom. Sindikalni predstavniki UE so sicer danes z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem, ki opravlja funkcijo ministra za javno upravo, iskali rešitve, a pri tem niso bili najbolj uspešni.

Predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk je pred današnjimi pogajanji za STA kot eno od ključnih zahtev sindikata izpostavil zagotovitev ustreznega števila zaposlenih, s čimer bi lažje odpravili upravne zaostanke, predvsem na področju tujcev. Hkrati zahtevajo linearno povišanje plač za sedem plačnih razredov.

Pred današnjim sestankom je Verk pojasnil, da nekaj manevrskega prostora za dogovor obstaja, a se mora zgoditi "neka bistvena sprememba".

Verk je še povedal, da stavka ni naperjena proti uporabnikom storitev upravnih enot in ne proti aktualnemu ministru za javno upravo Boštjančiču. "Vendar je to klic, ki ga bomo nadaljevali, saj se za te naše nesrečne upravne enote praktično ni naredilo nič v zadnjih desetih letih," je poudaril.

Celodnevna stavka bo v sredo potekala na večjem številu upravnih enot, med njimi tudi na obeh največjih in najbolj obremenjenih, ljubljanski in mariborski. Da se bodo pridružili stavki, so do zdaj napovedali tudi na upravnih enotah Ptuj, Novo mesto, Nova Gorica, Jesenice in Ruše.

V času stavke, ki bo trajala ves dan, in sicer med 8. in 19. uro, bodo strankam zagotavljali najnujnejše storitve v skladu z zakonom.

Kot je povedal Verk, so jim delodajalci napovedali, da stavka ne bo plačana. O tem se bodo po njegovih besedah sindikalisti pogovorili na srečanju v Domu sindikatov. "A zaenkrat napoved stavke ostaja," je še dodal.

Minister Boštjančič: "Stvari je treba nemudoma reševati"

Minister Boštjančič je po sestanku s sindikati v izjavi za javnost ocenil, da je bil sestanek dolg in konstruktiven. Pogovarjali so se o konkretnih zadevah, glede za sredo napovedane stavke pa si želi, da je ne bi bilo, a jo na nek način razume kot klic na pomoč, da se problematika upravnih enot končno po dolgih letih začne reševati.

"Veliko smo se pogovarjali o reševanju večletne nakopičene problematike upravnih enot. Nizke oziroma prenizke plače uslužbencev upravnih enot so samo eden od problemov. Ti so veliko širši, saj gre za problematiko povečevanja števila upravnih nalog in za razbremenitev uslužbencev, da bi bil ta poklic v resnici bolj zaželen," je dejal minister.

Poudaril je, da je bil današnji pogovor odkrit, v določenih stvareh so se sodelujoči strinjali. Prepričan je, da je treba "stvari nemudoma reševati". V tem smislu je vladna stran po njegovih besedah podala določene predloge, tako da minister verjame, da se bodo v kratkem spet srečali za skupno mizo in iskali rešitve.

Sindikalistom je tudi povedal, da so še vedno aktualna centralna pogajanja s sindikati javnega sektorja in v okviru tega bodo reševali plačne zadeve. "Vlada želi, da pogajanja stečejo čim prej, parcialno ne moremo pristati na reševanje težav, a na upravnih enotah je toliko nakopičenih težav, zato ni nobena ovira, da začnemo redno sestankovati in reševati zadeve, ki niso vezane na samo nagrajevanje," je še povedal Boštjančič.

Upravna enota
Novice Na upravnih enotah napovedujejo stavko
Upravna enota Ljubljana
Novice Nujna seja v DZ: spremembe pri delu upravnih enot so nujne
Vladimir Prebilič
Novice Prebilič: Vlado pozivamo k dialogu glede reorganizacije upravnih enot in dviga povprečnine
Ne spreglejte