Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 2. 2020,
6.35

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

turistični vodnik brezplačno vodenje svetovni dan turističnih vodnikov

Petek, 21. 2. 2020, 6.35

4 leta, 2 meseca

Ob mednarodnem dnevu poudarili pomen lokalnega turističnega vodenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Izola. | Brezplačna vodenja so bila ob dnevu turističnih vodnikov tudi v Izoli. | Foto Getty Images

Brezplačna vodenja so bila ob dnevu turističnih vodnikov tudi v Izoli.

Foto: Getty Images

Lokalni turistični vodnik je pomemben, ker gostom približa lokalno kulturo ter jih spodbudi, da v lokalnem okolju porabijo več denarja, ostanejo dlje časa in se tja vračajo, ob današnjem mednarodnem dnevu turističnih vodnikov poudarjajo v Društvu regionalnih turističnih vodnikov Slovenije, piše STA.

Tema letošnjega mednarodnega dneva je trajnostni turizem. Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani dejala predsednica društva Mateja Kregar Gliha, so pri tem trije vidiki: turistični, ekonomski in socialni.

Pri prvem je pomembna predstavitev lokalnega življenja, lokalne kulture. "Obiskovalec s seboj prinese svoje navade, ki pa navadno niso uglašene z navadami ljudi, ki v tem kraju živijo. In turistični vodnik jih uglasi z lokalnim življenjem, predstavi lokalno kulturo," je dejala Kregar Glihova. Če te 'uglasitve' ni, lahko pride do negativnih posledic na naravno in kulturno dediščino, piše STA.

"Obiskovalci z lokalnim vodnikom porabijo več denarja"

Pri drugem so negativne ekonomske posledice vodenja na črno, torej brez sicer obvezne lokalne ali nacionalne licence za turističnega vodnika, tako pri poslovanju turističnih vodnikov kot lokalnih dejavnosti, v katere so vključeni domačini. Turistični vodnik je namreč promotor domačega gospodarstva. "Obiskovalci z lokalnim vodnikom porabijo več denarja, si želijo ostati dlje časa in se radi vračajo," je dejala Kregar Glihova in dodala, da je, če vlogo turističnega vodnika opravlja tujec, manj zaslužka za domačine. "Zato si prizadevamo, da bi bila vloga turističnega vodnika priznana," je povedala.

Turist Ljubljana | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pri tretjem pa so v ospredju posledice za lokalno prebivalstvo, in sicer da mladi, ki so dobro izobraženi, ne bi odhajali v tujino, ampak bi lahko priložnost poiskali v turizmu in z njim povezanimi dejavnostmi. "Ko delaš v domačem kraju, daš od sebe najboljše, ker so v turizmu vključena čustva. Če nam mladi zaradi neurejenega trga odhajajo v tujino, nam ni v prid," je dejala Kregar Glihova, poroča STA.

Opozorila je tudi, da je turizem marsikje za domačine bolj nadloga kot prednost. "Tako imajo npr. v Barceloni, Benetkah, Amsterdamu in Dubrovniku že kar veliko težav, da jih domačini ne sprejemajo več tako dobrodošlo, kot so jih pred nekaj leti, in zato obstajajo določene omejitve," je dejala Kregar Glihova. Menila je, da morda ne bi bilo slabo, da bi tudi pri nas ponekod uvedli omejitve, kot bi bila omejitev števila ljudi na skupin na 20 do 25 in prepoved uporabe zvočnikov.

V prestolnici različna tematska vodenja

V Ljubljani so sicer že zmanjšali velikost skupin s 50 na 35 oseb in ponujajo vodenja zunaj mestnega jedra in tudi zunaj Ljubljane, je povedala vodja odnosov z javnostmi pri Turizmu Ljubljana Nina Kosin. Ponujajo različna tematska vodenja, med drugim kulinarične ture, ogled Ljubljane z znamenitostmi arhitekta Jožeta Plečnika ter pohodne poti in poti s kolesom. Turizem Ljubljana izvaja svoje licenciranje za lokalne turistične vodnike, ki lahko nato svoje storitve ponujajo prek tega javnega zavoda. Letos sodelujejo s 66 vodniki z licenco ljubljanske občine, piše STA.

Novice Žeparje iz Ljubljane pregnali tudi s pomočjo Viberja #video

Poklic turističnega vodnika v Sloveniji je reguliran in je zanj treba pridobiti licenco na državni ali lokalni ravni. Zakon opredeljuje turističnega vodnika, vodjo poti in lokalnega turističnega vodnika. Turistični vodniki morajo opraviti izpit na nacionalni ravni, ki ga izvaja Turistično-gostinska zbornica Slovenije, in lahko na posameznih območjih vodijo brez omejitev. Lokalni vodniki pa izpit opravijo pri lokalni skupnosti in lahko vodijo na omejenem območju te skupnosti.

"Lokalni turistični vodnik najbolje pozna dušo določenega kraja"

Kot so v zbornici navedli na svoji spletni strani, se o dodatnem najemanju lokalnih turističnih vodnikov odločajo organizatorji potovanj oz. turistične agencije, ki imajo pravico do izbire, ali bo turistični vodnik, ki je ves čas na poti s skupino turistov, vodil tudi v vsakem posameznem kraju ali pa bodo angažirali tudi lokalne turistične vodnike zaradi kakovostnejše izvedbe programa, "saj lokalni turistični vodnik najbolje pozna značilnosti in dušo določenega kraja", še piše STA.

Ob dnevu turističnih vodnikov so bila po vsej Sloveniji brezplačna vodenja.

Ne spreglejte