SiolNET. Novice Slovenija
0,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dan reformacije tudi kot spomin na začetke slovenskega jezika

0,87

termometer

Primož Trubar | V Sloveniji je dan reformacije praznik od leta 1992. | Foto: STA
V Sloveniji je dan reformacije praznik od leta 1992. Foto: STA

V Sloveniji je 31. oktober dan reformacije. Praznik in dela prost dan je namenjen spominu na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju, ki je obrodilo prvo tiskano knjigo v slovenskem jeziku. Izdal jo je Primož Trubar, s tem pa je obveljal za začetnika slovenščine.

Slovenski jezik in kultura sta vtisnjena v narodovo zavest ter sta ključna temelja, zaradi katerih smo postali nacija in smo svojo samobitnost potrdili s samostojno ter suvereno državo Slovenijo, je v poslanici ob današnjem prazniku, dnevu reformacije, "ko obeležujemo rojstni dan slovenskega knjižnega jezika", zapisal predsednik vlade Janez Janša.

"Pot do tam pa je bila dolga in naporna. Zaznamujejo jo številni dogodki v naši zgodovini. Lepi in navdihujoči, pa tudi taki, ko je bil naš obstoj ogrožen. Vendar smo skoznje rasli, se učili in napredovali kot narod. Krepili smo svoj občutek za preživetje. Stali in obstali. Obranili in ohranili svoj jezik in kulturo. To srce slovenstva. Naše fizično in duhovno središče," so premierjeve besede povzeli v kabinetu predsednika vlade.

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje se je začela 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve.

Ena od idej reformatorjev je bila, naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, to pa je pomembno vplivalo na razvoj književnosti. V tem času je nastala prva knjiga v slovenskem jeziku, Katekizem, ki jo je leta 1550 napisal Primož Trubar (1508–1586) in ji nato dodal še Abecednik.

 

Ob današnjem prazniku bodo v cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti pripravili evangeličansko bogoslužje, ki ga bo vodil škof Leon Novak. Udeležil se ga bo tudi predsednik republike Borut Pahor.

V ljubljanskem Cankarjevem domu pa bodo premierno uprizorili stripovski stand up Reformatorji na odru, s katerim bodo spomnili na avtorja prve slovenske slovnice in prvega celotnega prevoda Biblije v slovenščino, Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina.

Osrednja državna proslava ob prazniku je bila v petek v Krškem. Minister za kulturo Vasko Simoniti je kot slavnostni govornik poudaril, da je reformacija odprla duhovno pot uveljavitvi slovenščine. Dobila je možnost, da se razvije kot knjižni jezik, slovenski protestantski pisci pa so to nalogo po njegovih besedah več kot odlično opravili. Posnetek proslave bo nocoj na prvem programu TV Slovenija.

Vasko Simoniti Novice Simoniti ob državni proslavi: Reformacija je odprla duhovno pot uveljavitvi slovenščine Peter Jančič Siol Plus Sodni metek iz ukradene vile

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin