SiolNET. Novice Slovenija
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dan Downovega sindroma pod geslom Z nami, ne za nas #video

0,04

termometer

Svetovni dan Downovega sindroma, ki ga obeležujemo danes, letos poteka pod geslom Z nami, ne za nas. V Sloveniji se osebe z Downovim sindromom, njihovi starši, sorojenci in drugi sorodniki ter strokovnjaki, ki se poklicno ukvarjajo s posamezniki z Downovim sindromom, združujejo v Društvu Downov sindrom Slovenija. Ta deluje že od leta 2013, še prej pa je delovalo kot sekcija za Downov sindrom pri društvu Sožitje Ljubljana.

Društvo družinam z otrokom z Downovim sindromom omogoča vključitev v različne programe, za osebe z Downovim sindromom pa izvaja vrsto aktivnosti, ki jih spodbujajo in podpirajo v njihovem razvoju, omogočajo druženje in medsebojno spoznavanje.

Predsednica društva Downov sindrom Valerija Bužan je od današnjem dnevu izpostavila, da je društvu v preteklem letu uspelo pridobiti nove prostore v središču Ljubljane za zaposlitev oseb z Downovim sindromom. Tam je tudi informacijska točka za opolnomočenje družin in pomoč strokovnjakom, ki bodo razvijali inkluzivno izobraževanje in zaposlovanje, mogoča je izposoja literature s tega področja.

Najpogostejša kromosomska posebnost

Downov sindrom ali trisomija 21 je najpogostejša kromosomska posebnost. Značilnosti sindroma je leta 1844 prvi opisal britanski zdravnik John Longdon Down. Kromosom 21 je v vsaki celici prisoten trikrat, kar upočasnjuje tako telesni kot tudi duševni razvoj. Vzrok za takšno motnjo je največkrat naključen, tveganje pa se povečuje s starostjo staršev. V povprečju se rodi en otrok z Downovim sindromom na približno od 800 do tisoč otrok.

Dekle. Nogavice Trendi Nogavični izziv na svetovni dan Downovega sindroma Trendi Pri Victoria's Secret imajo prvo manekenko z Downovim sindromom Downov sindrom, otrok Trendi Zgodba slovenske mamice: kako otroku pojasniti Downov sindrom?
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin