Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 4. 2020,
12.53

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

26

Natisni članek

velika noč cvetna nedelja

Nedelja, 5. 4. 2020, 12.53

4 leta

Papež pozval k pogumu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

26

cvetna nedelja Vatikan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kristjani danes praznujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredne priprave na veliko noč, ki bo čez teden dni. Tradicionalno so na ta dan po cerkvah blagoslovi zelenja, česar pa letos zaradi epidemije novega koronavirusa ne bo. Vsi velikonočni obredi se letos dogajajo brez fizične navzočnosti vernikov.

Papež Frančišek je v Vatikanu daroval mašo na cvetno nedeljo, ki pa je zaradi pandemije novega koronavirusa minila brez vernikov. V pridigi je dejal, da Jezus v teh težkih časih spopadanja s pandemijo novega koronavirusa poziva k pogumu.

"Ne mislimo samo na to, kar nam manjka"

"Jezus pravi vsakomur: 'Pogumno: odpri srce moji ljubezni. Občutil boš Božjo tolažbo, ki ti daje oporo'," je dejal papež Frančišek. "Drama, ki jo prestajamo, nas sili v to, da resno jemljemo stvari, ki so resne, in da se ne izgubljamo v nepomembnih stvareh. Da odkrijemo, da življenje ni smiselno, če ne služimo," je še poudaril. Pri maši, ki so jo prenašali prek spleta, je dodal, da se življenje meri v ljubezni. Vse je pozval, naj vzpostavijo stik s tistimi, ki so sami in potrebni pomoči. "Ne mislimo samo na to, kar nam manjka, ampak tudi na to, kaj dobrega lahko storimo," je pozval.

cvetna nedelja Vatikan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ob papežu je bilo v Baziliki svetega Petra pri oltarju zgolj še nekaj duhovnikov. Prepeval pa je manjši zbor. Nekaj ljudi je bilo tudi po cerkvi. Tradicionalne procesije po Trgu svetega Petra, ki jo običajno pripravijo na cvetno nedeljo, ni bilo.

Maše brez fizične prisotnosti vernikov tudi v Sloveniji

S cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kar zaznamujejo z blagoslavljanjem zelenja. Maše so danes brez fizične navzočnosti potekale tudi v Sloveniji.

Tako bodo kristjani zaznamovali tudi prihajajoči veliki teden. Na veliki četrtek letos ne bo na programu krizmene maše, pri kateri blagoslovijo krizmo, ki jo v Cerkvi uporabljajo pri različnih zakramentih.

cvetna nedelja Vatikan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Križev pot na veliki petek v rimskem Koloseju, kjer se običajno zbere več deset tisoč vernikov, bodo letos prestavili v Vatikan, na stopnice tamkajšnje bazilike. Velikonočna maša, ki je ponavadi na Trgu sv. Petra v Vatikanu, bo tokrat v Baziliki sv. Petra. Začela se bo ob 11. uri, po njej pa bo papež podelil blagoslov mestu in svetu.

Oglejte si še:

Trendi Na Gorenjskem ohranjajo običaj sekanja pirhov #video
Ne spreglejte