Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2013,
10.09

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Zvonko Černač minister

Petek, 1. 2. 2013, 10.09

3 leta, 7 mesecev

Černač prevzel posle na ministrstvu za pravosodje in javno upravo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dosedanji minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je predal posle ministru za infrastrukturo in prostor Zvonku Černaču, ki bo začasno vodil tudi resor pravosodja in javne uprave.

Po primopredaji poslov se je Černač srečal še z direktorji direktoratov in vodji služb na ministrstvu. Černač, ki bo po novem vodil dva obsežna resorja, verjame, da bodo z ustrezno razporeditvijo dela in dobro organizacijo uspeli zagotoviti normalno odvijanje aktivnosti na obeh ministrstvih. Po njegovih besedah je pametno dokončati aktivnosti, ki so bile že začete, tako na normativnem kot na ostalih področjih. Tako se mu zdi smiselno ugotoviti, ali še obstaja soglasje za sprejem zakonodaje, "ki je bila del koalicijskih prizadevanj v preteklem letu, in v kolikor obstaja, s to potjo nadaljevati".

Kdo bo vodil pogajanja s sindikati javnega sektorja? Odločitve, kdo bo vodil pogajanja s sindikati javnega sektorja, vlada po Černačevih besedah še ni sprejela. Tako še ni jasno, kaj bo v torek, ko sindikalna stran vabil vladno na pogovore. Kot je dejal Černač, je vlada v preteklosti glede pogajalske skupine sprejela določene sklepe. Te odločitve je treba ponovno pregledati in v skladu s tem bodo "aktivnosti nadaljevali, če ne v torek, pa v naslednjih dneh". Stvari tečejo že nekaj časa in nekaj dni zamika ne bo imelo posebne vloge, ocenjuje.

Spremljala ga je novoimenovana državna sekretarka Kucler Dolinarjeva Ob primopredaji ga je spremljala tudi novoimenovana državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje in javno upravo Mojca Kucler Dolinar. Na vprašanje, ali bo Kucler Dolinarjeva posebej zadolžena za katero od področij, pa Černač odgovarja, da bo kot državna sekretarka pooblaščena za področje celotnega ministrstva.

Pličanič pa je pred primopredajo poslov poudaril, da je za resnične spremembe v Sloveniji poleg zakonodajnih sprememb potrebno zlasti to, da se v slovenski prostor ponovno vrnejo nekatere vrednote, za katere se zdi, "da smo jih pozabili". Med njimi je Pličanič omenil poštenost, pokončnost, samozavest, ponos. Brez tega nam namreč zakonodajne spremembe ne bodo nič pomagale, opozarja. Na vprašanje, ali je bila premierova izbira Černača za vodenje resorja pravosodja in javne uprave dobra, Pličanič odgovarja, da je že povedal, da so vsi ministri in ministrice v slovenski vladi po njegovi presoji "dovolj primerni za vodenje tega resorja".

Pličanič: Vodenje dveh tako obsežnih ministrstev zagotovo ne bo enostavno Vodenje dveh tako obsežnih ministrstev po Pličaničevi oceni sicer zagotovo ne bo enostavno, meni pa, da bo večina operativnega dela na ministrstvu, ki ga je Černač prevzel danes, na novi državni sekretarki. Sicer pa je po njegovih besedah ministrstvo v "odločni kondiciji"; večina projektov, ki so jih zastavili, je pripravljenih. Tako si želi, da bi z njimi nadaljevali.

Pličanič sicer celotni vladi "ne daje prav dosti časa". Če bi se sestavila nova vladna večina, bi bil sam pripravljen znova prevzeti ministrstvo, a pod določenimi pogoji in ne za vsako ceno, je pojasnil.

Černač med drugim odgovarjal tudi na vprašanje, kaj meni o drži NSi Po seji vlade je minister Černač med drugim odgovarjal tudi na vprašanje, kaj meni o drži NSi, saj njena predsednica ni sprejela začasnega vodenja pravosodnega resorja. "Če bi se odločal osebno, v skladu z mojimi osebnimi interesi, tudi jaz ne bi prevzemal novih odgovornosti, ampak v tem primeru mislim, da je prav, da se vsi odločimo v interesu države in zagotovimo normalno delovanje vseh ministrstev tudi vnaprej. In to bomo seveda tudi storili," je dejal. Glede očitkov, da bo SDS sedaj vodila resorje, ki zajemajo tožilstvo, sodstvo in policijo, Černač odgovarja, da sta tako tožilstvo kot policija samostojna in nimata nobene povezave s politično pristojnostjo posameznih resorjev.

Medtem so iz NSi sporočili, da je bila Kucler Dolinarjeva imenovana na predlog predsednika vlade. Bo pa izvršilni odbor NSi naknadno na dopisni seji odločal o tem, ali bo Kucler Dolinarjeva državna sekretarka v njihovi kvoti. Dopisno sejo bodo začeli danes.

Druge kadrovske odločitve vlade Vlada je razrešila člana nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe (Sod) Igorja Maherja in Staneta Seničarja. Na njuno mesto je vlada imenovala Martina Brataniča in Radivoja Nardina.

Zakon o Slovenskem državnem holdingu določa, da do preoblikovanja Soda v holding naloge in pristojnosti skupščine Soda izvršuje vlada. Skladno s tem vlada razreši in imenuje člane nadzornega sveta Soda, je v sklepu o imenovanju še zapisala vlada.

Na ministrstvu za finance sta bila za državna sekretarja imenovana Marko Pogačnik in poslanec SDS Andrej Šircelj.

Za državne sekretarje so bili po Janševem prepričanju imenovani ljudje z izkušnjami, ki poznajo omenjena resorja in ki so na teh ministrstvih že delali, bodisi so bili že prej v vladi. Po premierovih besedah bo vlada v prihodnjih dneh nekatere ekipe še okrepila. Janša je pojasnil, da vlada ni odstavila dosedanje državne sekretarje na ministrstvih (na finančnem ministrstvu sta to bila Dejan Krušec in Aleš Živkovič, na ministrstvu za javno upravo in pravosodje pa Helmut Hartman).

Tamaro Prezelj je vlada razrešila s položaja generalne direktorice direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov na ministrstvu za finance in za v.d. generalnega direktorja imenovala Zlatka Alibegovića. Vlada je z mesta generalne direktorice Uprave RS za javna plačila razrešila tudi Jano Ahčin in za v.d. imenovala Andrejo Stupar.

Začasno vodenje resorjev lahko traja največ tri mesece Janša je sicer moral državnemu zboru sporočiti, kdo bo nadomestil ministra, ki sta odstopila, v desetih dneh od prenehanja njune funkcije, a je to storil že naslednji dan.

Začasno vodenje resorjev lahko traja največ tri mesece. Zakonodaja je sicer pri vprašanju, koliko časa lahko obstane takšna manjšinska vlada, nedorečena, večina pravnih strokovnjakov pa se strinja, da lahko deluje tudi do konca rednega mandata.

Vlada je sicer ostala brez večinske podpore po odhodu DL iz koalicije, odhod pa sta napovedali tudi DeSUS in SLS. V DeSUS bodo to predvidoma storili v torek, v SLS pa naj bi počakali do konca februarske seje DZ. V tem primeru bi vlado zapustili še štirje ministri - za zunanje zadeve in za zdravje iz kvote DeSUS ter za kmetijstvo in okolje in za gospodarstvo in tehnologijo iz kvote SLS.

V 90-članskem DZ ima vlada po odhodu DL podporo 41 poslancev iz vrst SDS, NSi, DeSUS in SLS ter dveh poslancev narodnih skupnosti. Z odhodom DeSUS in SLS bi podpora padla na 30 poslancev in dva poslanca manjšine, ni pa izključena tudi podpora katerega od treh nepovezanih poslancev.

Ne spreglejte