Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 12. 2013,
8.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mirko Krašovec Vatikan kazen Nadškofija Maribor

Torek, 17. 12. 2013, 8.22

8 let

Cerkveni organi dokazali krivdo Mirka Krašovca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Apostolski nuncij v Sloveniji je javno sporočil, da so cerkveni organi Mirku Krašovcu dokazali kazniva dejanja in ga zato pregnali v Avstrijo. Ivan Štuhec ne razume, zakaj je nuncij čakal eno leto.

Apostolska nunciatura v Sloveniji, ki jo vodi Juliusz Janusz, je včeraj objavila obvestilo o naloženih in razglašenih "kanoničnih kaznih, ki so bile naložene gospodu Mirku Krašovcu zaradi dokazanih nezakonitih dejanj v času opravljanja službe ekonoma mariborske nadškofije".

Vatikan prvič pojasnjuje izrečeno kazen To naj bi bil sicer prvi primer, da Vatikan javno pojasnjuje izrečene kazni. Po pojasnilih apostolske nunciature so se za to odločili, ker Krašovec ob različnih priložnostih predstavlja svoje poglede na finančni zlom mariborske nadškofije in ker čas, namenjen pokori v samostanu, izrablja za širjenje informacij, neskladnih z ugotovitvami formalnih preiskav organov, ki jih je ustanovil Sveti sedež, je zapisal nuncij.

Glede na brezprizivno odločitev so pristojne cerkvene oblasti Krašovcu: - odvzele naziv kanonika Mariborskega metropolitanskega kapitlja z vsemi dolžnostmi, možnostmi, beneficiji, privilegiji, častmi, insignijami in ugodnostmi, - odvzele vse naloge in zadolžitve, ki mu jih je podelil njegov ordinarij, - odredile bivanje v opatiji Št. Pavel v Labotski dolini v Avstriji za eno leto z namenom, da premišljuje o svoji hudi odgovornosti v povezavi z očitanimi dogodki ter odnosu med človekom, materialnimi dobrinami in Cerkvijo v luči vere, - prepovedale javno izvajanje duhovniške službe v času bivanja v samostanu.

Navodila Krašovec prejel pred letom dni Navodila so bila Krašovcu ustno izrečena pred enim letom, z njimi pa sta bila seznanjena le on in njegov ordinarij, saj takrat pregled odgovornosti preostalih vpletenih v finančni zlom mariborske nadškofije še ni bil končan. Ob sklepu teh postopkov se kazni, izrečene Krašovcu, lahko objavijo.

V tem kontekstu je treba pojasniti in razumeti pomen izraza "sobotno leto", ki je bil takrat uporabljen za opis Kraševčevega umika iz javnega življenja mariborske nadškofije, je zapisal nuncij.

Ne spreglejte