Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 8. 2011,
20.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Aleš Primc družina cerkev

Torek, 16. 8. 2011, 20.37

7 let, 12 mesecev

Cerkev podpira Primca, ker se zavzema za "ohranitev vrednote družine"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V okviru ponedeljkovega praznovanja Marijinega vnebovzetja je na Brezjah zbrane nagovoril tudi predsednik Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc.

Kot so pojasnili v Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, se strinjajo s Primcem, da je družinski zakonik ideološko sporen, saj "redefinira vrednoto družine". Cerkev podpira pravico do referenduma Na številna novinarska vprašanja je tajnik Komisije Pravičnost in mir Tadej Strehovec v sporočilu, ki so ga danes posredovali s tiskovnega urada Slovenske škofovske konference (SŠK), zapisal, da komisija podpira prizadevanja "tistih civilnodružbenih organizacij, ki se v javnosti zavzemajo za ohranitev vrednote družine". Nastop civilne iniciative Za družino in pravice otrok na Brezjah pa je bil dogovorjen in "v skladu z večkrat izraženim javnim stališčem katoliške Cerkve, da podpre pravico vseh državljanov in državljank do referenduma". "Ideološko sporen družinski zakonik" Sprejeti družinski zakonik je po mnenju civilne iniciative, s katero delijo mnenje tudi v komisiji, ideološko sporen. Po njihovem namreč "redefinira vrednoto družine, izenačuje zakonsko zvezo z istospolno partnersko skupnostjo in odreka pomen materinstva in očetovstva za vzgojo otrok". Zato družinskemu zakoniku v komisiji nasprotujejo in ob tem pozivajo državljane in državljanke, da 1. septembra oddajo svoj podpis za razpis t. i. družinskega referenduma.

V komisiji pojasnjujejo, da je civilna iniciativa "trenutno najbolj dejavna organizacija na področju javnega zavzemanja za vrednoto družine in zato najbolj primerna, da neposredno predstavi svoje aktivnosti". Poudarili so še, da zunaj cerkvenih obredov laiki pogostokrat nagovarjajo vernike, še zlasti, ko gre za "liturgične, organizacijske, karitativne in socialne vsebine".

"Sprejet družinski zakonik omalovažuje materinstvo in očetovstvo" Aleš Primc je namreč na Brezjah nagovoril vernike in med drugim dejal, da je slovenska oblast "sprejela družinski zakonik, ki omalovažuje materinstvo in očetovstvo in mu ne priznava posebnega pomena za rojstvo in razvoj otrok". Zato je tak družinski zakonik po njegovem potrebno zavrniti.

Zavzemanje za "t. i. družinski referendum" Kot so še sporočili iz tiskovnega urada SŠK, je komisija sama "že večkrat javno izrazila nestrinjanje s spornim družinskim zakonikom in izrazila javno podporo vsem organizacijam, ki se zavzemajo za t. i. družinski referendum".

Ne spreglejte