Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 5. 2018,
17.39

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

10

Natisni članek

migranti Donald Tusk Miro Cerar

Nedelja, 6. 5. 2018, 17.39

5 let, 11 mesecev

Cerarja skrbi povečevanje števila migrantov na Balkanu: Potrebujemo pravočasen odziv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

10

Miro Cerar Donald Tusk | Foto STA

Foto: STA

Predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, na delovnem obisku gosti predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska. V skupni izjavi sta opozorila na potrebo po potrditvi evropske perspektive držav Zahodnega Balkana.

Po Cerarjevem mnenju smo v prelomnem obdobju, v katerem se bomo morali "skupno odločiti, ali bomo države Zahodnega Balkana dokončno integrirali v EU in evroatlantske povezave ali pa nam to ne bo uspelo in bodo te države ubrale svojo pot". Sam se je jasno zavzel za prvi scenarij.

"Ne bomo privolili v drastično znižanje sredstev"

Med drugim je opozoril na potrebo po usklajenem pristopu EU na področju migracijske in azilne politike. Opozoril je na zaskrbljenost nad dejstvom, da se število migrantov na tako imenovani balkanski migrantski poti znova opazno krepi. "Potrebujemo skupen in pravočasen odziv," je poudaril.

Sogovornika sta se dotaknila tudi večletnega finančnega okvira EU. Cerar je izrazil razumevanje, da se bo po izstopu Velike Britanije iz EU obseg sredstev, tudi za Slovenijo, nekoliko zmanjšal. "Ne bomo pa privolili v kakršno koli drastično zmanjšanje sredstev," je poudaril.

"Varnost na Balkanu pomeni varnost v Evropi"

Tusk, ki je svojo izjavo prav tako v celoti podal v slovenščini, je Cerarja označil za "trdnega Slovenca in odgovornega Evropejca". "To pa vas dela izjemno zahtevnega, vendar tudi konstruktivnega partnerja," je poudaril in dodal, da je Slovenija pod Cerarjevim vodstvom "postala zgodba o uspehu, to je stabilna in zanesljiva država".

Strinjal se je, da mora EU vrh z državami Zahodnega Balkana izkoristiti predvsem za to, da znova potrdi evropsko perspektivo regije. "Varnost na Balkanu pomeni varnost v Evropi," se je strinjal s Cerarjem.

Ne spreglejte