Cerar v Trstu izpostavil pomen vladavine prava

Slovenski premier Miro Cerar je na današnjem vrhu Zahodnega Balkana v Trstu posebej izpostavil pomen vladavine prava za regijo. Kot je pojasnil, je pri tem izpostavil tudi pomen arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, v neformalnih pogovorih pa je dobil tudi podporo smeri, ki jo zagovarja Slovenija.

Miro Cerar je poudaril pomen spoštovanja arbitraže in njene implementacije, ob tem pa ocenil, da so bile njegove besede dobro sprejete.

Miro Cerar je poudaril pomen spoštovanja arbitraže in njene implementacije, ob tem pa ocenil, da so bile njegove besede dobro sprejete. Foto: STA

Cerar je v izjavi medijem ob robu srečanja poudaril pomen današnje konference v luči medsebojnega povezovanja držav Zahodnega Balkana in njihovega povezovanja z EU.

Most med EU in Zahodnim Balkanom

"Slovenija je tukaj nek pomemben most med Evropsko unijo in državami Zahodnega Balkana, saj lahko s svojim poznavanjem regije veliko pripomore in tudi dejansko pripomoremo k boljšemu razumevanju drug drugega in pri določenih vprašanjih prevzemamo tudi pobude," je dejal predsednik vlade.

Cerar je danes posebej izpostavil pomen vladavine prava za to območje. "Gre za države, ki so obremenjene s preteklostjo in različnimi konflikti, zato je še posebej pomembno, da prav s spoštovanjem mednarodnopravnih norm in prava nasploh pokažejo, da so sposobne doseči raven, kakršno mora ves čas zagotavljati tudi Evropska unija," je bil jasen premier.

Trst Foto: STA

Kot je dodal, je v tem pogledu izpostavil prav pomen arbitražne odločbe med Slovenijo in Hrvaško, "ki je vzorčen primer, kako lahko na pravni način pridemo do zavezujoče odločbe, ki reši pomemben spor med državama".


O čem se dogovarjati s Hrvati? O ničemer, saj smo že skoraj vse izgubili. 

Cerar in Plenković na prvem soočenju po arbitražni odločbi


Dobil podporo v smeri, ki jo zavzema Slovenija

Cerar je poudaril tudi pomen spoštovanja omenjene odločbe in njene implementacije, ob tem pa ocenil, da so bile njegove besede dobro sprejete.

"V neformalnih pogovorih sem dobil podporo smeri, ki jo zavzema Slovenija, to je smeri spoštovanja arbitražne odločbe, spoštovanja mednarodnega prava in vladavine prava," je povedal ter dodal, da je dobil tudi podporo za smer implementacije odločbe: "O tem sicer nismo razpravljali na formalnem delu, ampak to je, jaz mislim, edina pot. To razumejo tudi državniki, politiki najvišjega ranga."

Po Cerarjevih besedah bo tako celoten proces, ki je v teku, vključno z današnjim srečanjem s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, "pripeljal do rezultata, da bomo na koncu vsi ozavestili pomen implementacije arbitražne odločbe".

Merklova na strani Slovenije

Cerar je še potrdil, da sta z nemško kanclerko Angelo Merkel na kratko spregovorila tudi o arbitražni odločbi, pri čemer je Merklova ponovila stališče nemške vlade in svojega osebnega, da je treba odločbo spoštovati.

Erjavec za spoštovanje mednarodnih pogodb

Trst Foto: STA Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je opozoril, da je situacija na Zahodnem Balkanu še vedno nestabilna, kar bo po njegovi oceni težko izboljšati brez vsestranskega spoštovanja mednarodnih pogodb in vladavine prava. O tem je med drugim govoril z britanskim zunanjim ministrom Borisom Johnsonom.

Kot je v izjavi za medije ob zaključku uradnega dela vrha povedal Erjavec, je tako v pogovoru z Johnsonom kot evropskim komisarjem za širitvena pogajanja Johannesom Hahnom izrazil prepričanje, da mora biti na bruseljski agendi ves čas tudi situacija na Zahodnem Balkanu.

 

Na vrhu berlinskega procesa potrdili evropsko perspektivo Zahodnega Balkana

Na vrhu berlinskega procesa v Trstu so se udeleženci zavzeli za nadaljnje približevanje šestih držav Zahodnega Balkana Evropski uniji. Prihodnost teh držav je v EU, so zapisali v sklepni izjavi vrha.

Cilj je, da se tradicionalne konflikte med šestimi državami reši s poglobljenim gospodarskim sodelovanjem. To naj bi vključevalo izgradnjo avtocest in plinovodov. Države pa naj bi se povezale tudi s poenotenjem carinskih predpisov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Srbija, Črna gora, Albanija, Makedonija, Bosna in Hercegovina ter Kosovo se želijo pridružiti Uniji, kar je bilo jasno tudi danes. Vrha so se udeležili še voditelji ter ministri Nemčije, Italije, Francije, Avstrije, Slovenije in Hrvaške. Ob Cerarju in Erjavcu se je vrha udeležil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • predsednik5 / 12.07.2017. ob 20:30

    Ta pa je res ta pravi.V času ,ko je bil predsednik sodnega sveta(2002 do 2012) je bila Slovenija proglašena za največjo kršiteljico človekovih pravic,kar mediji pridno zamolčijo.Je najbolj odgovoren za sodno katastrofo v Sloveniji.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano