Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

meja nadzor migranti

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 13.11

8 let

Cerar predlaga pomoč Makedoniji pri nadzoru meje z Grčijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kot je povedal predsednik vlade Miro Cerar, moramo makedonskim oblastem zagotoviti pomoč, ograje ostajajo. Z ministrico Györkös Žnidarjevo sta enotna: Slovenija ne bo žep za begunce!

"Potrebna je skupna evropska rešitev, ne le v besedah, tudi v dejanjih," pravi Cerar

Kot je po seji vlade povedal Miro Cerar, je v pismu članicam EU predlagal, naj se Makedoniji pomaga pri vzpostavljanju nadzora na meji z Grčijo, da se prepreči neregularne prehode migrantov. Vzpostavili bi 'drugo linijo zaščite'.

Makedoniji bi pomagali z napotitvijo policistov, z opremo in drugimi načini.

Cerar svari pred posledicami zapiranja meja

V primeru, da se bodo meje zapirale, moramo biti pripravljeni na trenja med državami v regiji zahodnega balkana. Ta trenja lahko vodijo do nepredvidljivih posledic, predvsem bo trpelo gospodarstvo, ker bodo otežene vse oblike pretoka blaga in storitev, pove predsednik vlade.

Ograje na mejah ostajajo

"Osebno bom med najsrečnejšimi voditelji, ko ne bomo več potrebovali ograd," je povedal Cerar.

Kot pravi, že več tednov posluša proteste, a se hkrati zaveda, da na robu Evrope za vstop preko balkanske poti čakajo milijoni različnih migrantov, ki prihajajo iz območij od Afganistana, Iraka in Sirije do Alžirije in Maroka. "Ti milijoni so tam, so naša realnost in ko bo prišla pomlad, lahko pričakujemo neslutene valove migracij," doda. Kot pravi, so projekcije mnogo hujše od tega, kar smo doživeli do zdaj.

Izpostavil je primer, s katerim javnosti še ni seznanil. V prejšnjem valu migrantov je bil v tujini, ko je izvedel, da Hrvaška v Beli krajini proti Sloveniji ponoči, nenapovedano vozi avtobuse migrantov. S posredovanjem so dosegli, da so jih prepeljali na vstopno točko in jih niso izpustili prek rek in drugih prehodov, kot so to storili z nekaterimi drugimi skupinami ljudi.

Kot pravi, dogovor s Hrvaško že prej ni bil mogoč. Z ograjami pa ne zapiramo meja, temveč zgolj usmerjamo migrante proti vstopnim točkam.

Po njegovem se bomo s tem zavarovali, da Slovenija ne bo postala žep za begunce in migrante, če bo prišlo do zapiranja meja na naši severni strani. "Če se meja zapre, bo tu v desetih dneh trideset tisoč ljudi, v nekaj mesecih pa že četrtina naše populacije," pravi Cerar.

Povedal je, da je dala vlada drugim državam jasno sporočilo. Sprejela je izrecne sklepe, da migrantov, ki so v Evropo prišli prek Grčije ali Hrvaške, ne bo sprejela nazaj v Slovenijo, saj nismo država vstopa v Evropsko Unijo.

Avstrija je napovedala poostrenje ukrepov na meji že v sredo

Avstrijsko notranje ministrstvo je prejšnji teden potrdilo, da se Avstrija z Nemčijo in Slovenijo dogovarja za omejevanje prihoda migrantov in za skupno nadziranje zunanje schengenske meje na slovensko-hrvaški meji.

Potem ko je Nemčija napovedala zaostrovanje migrantske politike, je avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner napovedala, da bodo od konca tega tedna preko Avstrije šli le še begunci, ki bodo zaprosili za azil ali v Avstriji ali v Nemčiji.

Slovenija ne bo žep za begunce in migrante, sta enotna Cerar in Györkös Žnidarjeva

Predsednik vlade je, kot že dopoldne ministrica Vesna Györkös Žnidar, zatrdil, da če bodo države severno od Slovenije začele uvajati strožje ukrepe za nadzor na meji, bo sorazmerno enake ukrepe na meji s Hrvaško uvedla tudi Slovenija.

Kot pravi, bo to sprožilo "domino efekt" v regiji, kar bo slabo. Zato je tudi predlagal omenjeni načrt za okrepitev pomoči tako Grčiji kot predvsem Makedoniji za nadzor meje.

Kot ministrica, je tudi Cerar danes zagotovil, da bo storil vse, da zaščiti slovenske državljane in da ne bo dopustil, da bi Slovenija postala žep za begunce. "Si pa želim evropske rešitve," je še dejal premier Cerar.

Ministrica proti skupnemu nadzoru na južni meji

Že dopoldne je notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar zavrnila možnost skupnega nadzora Slovenije, Avstrije in Nemčije na južni meji, saj v njem vidi nastavek za "hot spot" v Sloveniji.

Sodelovanje z Avstrijo po besedah ministrice za zdaj dobro poteka, zato ne prihaja do zastajanja migrantov na našem ozemlju.

Pogovorov o skupnem nadzoru naše južne meje ni

Pogovori o skupnem nadzoru Slovenije, Avstrije in Nemčije na naši južni meji po njenih zagotovilih ne potekajo, saj je to možnost zavrnila. Kar naj bi Slovenija po tem potencialnem sporazumu izvajala, mora namreč po njenem mnenju izvajati Hrvaška na svojih mejah.

Ministrica ukrepov ne razkriva

Ukrepov, ki so potrebni za to, da Slovenija ne bi postala žep za migrante, ministrica ne razkriva, saj njihova napoved po njenem mnenju niti ni primerna. Ti ukrepi bodo po njenih besedah do neke mere nosili tudi oznako tajno, se pa Slovenija pripravlja na različne scenarije in bo, če bo to potrebno, ukrepala dosledno in odločno, je povedala ministrica.

Ne spreglejte