Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2016,
7.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

Natisni članek

Anja Kopač Mrak interpelacija Miro Cerar

Četrtek, 16. 6. 2016, 7.15

6 let, 6 mesecev

Premier Cerar pričakuje, da bosta DeSUS in SD zakopali bojno sekiro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

Miro Cerar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Premier Miro Cerar ocenjuje, da smo bili te dni priča zlorabi interpelacije in brezplodnemu prepiru med DeSUS in SD. Prepričan je, da bosta po tej streznitvi, ko interpelacija zoper Anjo Kopač Mrak ni uspela, tudi DeSUS in SD spoznali, da morajo naprej. Karl Erjavec pa je dejal, da je glasovanje pokazalo, da ministrica nima več legitimnosti.

Pred današnjo sejo vlade sta se tako Cerar kot Erjavec izmuznila novinarjem in nista želela odgovarjati na vprašanja o morebitni krizi vlade. 

Na vprašanje, ali ima ministrica po glasovanju še kredibilnost, premier Cerar v izjavi novinarjem po sinočnji seji ni odgovoril konkretno. Po njegovem mnenju je treba zdaj zagotoviti politično stabilnost in polno opravilno vlado.

Poudaril je, da interpelacija ni bila izglasovana, a dodal, da stanje na njenem področju ni v vseh pogledih zadovoljivo in od nje pričakuje ukrepe, o katerih sta se jasno pogovorila. "Če pravih korakov ne bo naredila, bom moral sam razmisliti o tem, kaj storiti oz. kako jo pozvati na odgovornost," je znova opozoril premier.

Po njegovih besedah je zdaj pomembno, da s stranko SMC zagotavlja politično stabilnost in da pomirijo turbulence, ki sta jih zaradi nepotrebnega prepira pomagali povzročiti koalicijski stranki. Kot je dejal, bi tudi prvak SD Dejan Židan in predsednik DeSUS Karl Erjavec morala vedeti, da je neodgovorno sprožiti take prepire in povzročati nestabilnost v političnem prostoru.

Erjavec: Smešne in patetične so navedbe, da je šlo za napad na koalicijo

Izid glasovanja o interpelaciji je po ocenah prvaka DeSUS Karla Erjavca pokazal, da ministrica nima več legitimnosti. Erjavec je kot neutemeljen označil očitek, da je DeSUS kršila koalicijsko pogodbo, za smešne in patetične pa navedbe, da je bil to napad na koalicijo, saj se ni zgodilo nič dramatičnega.

Erjavec zavrnil sume KPK o neetičnem ravnanju ob odločanju o interpelaciji

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je na lastno pobudo uvedla preiskavo glede postopka odločanja o interpelaciji zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak, so sporočili iz komisije.

Zadevo bodo obravnavali prednostno. Kot je KPK navedla v sporočilu za javnost, je na podlagi medijskih objav zaznala sume neetičnega oziroma nezakonitega vplivanja pri odločanju o interpelaciji zoper Kopač Mrakovo. Po navedbah medijev naj bi prvak DeSUS Karl Erjavec podporo Kopač Mrakovi pogojeval z izdajo soglasja ministrice k imenovanju Mirande Vrh za direktorico Doma starejših občanov Ilirska Bistrica.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je zavrnil sume KPK o neetičnem ravnanju pri sredinem odločanju o interpelaciji. Podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar je problem političnega kadrovanja, ki naj bi bil povod za postopek, pripisal nasprotni strani. "Ne more si ena politična opcija uzurpirati vseh položajev znotraj zavodov," je dodal vodja poslancev Franc Jurša.

Prvak druge največje koalicijske stranke Karl Erjavec ocenjuje, da se sinoči ni zgodilo nič dramatičnega. Zato tudi ne razume "živčnega" poziva vodstva SD, da je treba sklicati koalicijski vrh. "V DeSUS te potrebe ne vidimo, saj smo trden člen koalicije in te vlade," je dejal. | Foto: Ana Kovač Prvak druge največje koalicijske stranke Karl Erjavec ocenjuje, da se sinoči ni zgodilo nič dramatičnega. Zato tudi ne razume "živčnega" poziva vodstva SD, da je treba sklicati koalicijski vrh. "V DeSUS te potrebe ne vidimo, saj smo trden člen koalicije in te vlade," je dejal. Foto: Ana Kovač

Veliko prahu je vzdignila podpora DeSUS interpelaciji. Vendar v DeSUS po navedbah Erjavca ocenjujejo, da se ni zgodilo nič dramatičnega. Zato tudi ne razume "živčnega" poziva vodstva SD, da je treba sklicati koalicijski vrh. "V DeSUS te potrebe ne vidimo, saj smo trden člen koalicije in te vlade," je danes navedel prvak druge največje koalicijske stranke.

Koalicija po njegovih navedbah ni bila v nobenem trenutku ogrožena in so "smešne navedbe predsednika SD Dejana Židana, da je bil to napad na koalicijo". To izjavo Erjavec ocenjuje kot patetično in povsem nesmiselno. Ministrica tudi ne bi bila prva v tej vladi, ki bi morala zapustiti položaj, je spomnil Erjavec.

Očitek, da DeSUS krši koalicijski sporazum, je po njegovem mnenju neutemeljen. Prepričan je, da so naredili tisto, kar je bilo prav, saj da jih je ministrica le poslušala, žal ne slišala. Prav tako po Erjavčevih navedbah ni bila pripravljena česarkoli narediti, da bi medsebojna nesoglasja odpravili.

Izid glasovanja o njej je pokazal veliko nezadovoljstvo z njenim delom, je pojasnil Erjavec. Ocenil je še, da bo težko nadaljevala svoje delo, "zlasti ker tudi premier Miro Cerar ni zadovoljen z njenim delom". "Očitno ji je dal še eno priložnost. Bojim pa se, da ministrica ne bo zmogla izpolniti pričakovanj premierja in DeSUS," je še navedel prvak druge največje koalicijske partnerice.

Židan: SD bo storila vse, da v Sloveniji ne bo politične nestabilnosti

Pred današnjo sejo vlade je prvak SD Dejan Židan dejal, da sta včerajšnja zmagovalca Janez Janša in SDS. "Uspeli so nekaj volivcev levice ponovno prepričati, da bodo dodatno pasivni. Še dve ali tri take seje, pa Janezu Janši ne bo treba ustanoviti še ene stranke. Ima dobre možnosti, da zmaga. Kar se je včeraj dogajalo, je v škodo levice," je prepričan.

"Poraženec je koalicija, ki je skupaj z dvema glasovoma iz opozicije zbrala samo 38 glasov, čeprav se je glasovalo o ministrici koalicije. Poraženec pa je tudi socialna država," opozarja Židan. V SD bodo storili vse, da v Sloveniji ne bo politične nestabilnosti, zagotavlja. Povedal je, da je Cerar njega in Erjavca danes povabil na kavo in da pričakuje, da bodo govorili o tem, kako naprej v koaliciji.

Židan je po sredinem glasovanju o interpelaciji zoper ministrico ponovil oceno, da je bila zgodba družinske tragedije zlorabljena za politični obračun s socialno politiko, ki jo vodi Kopač Mrakova. Kot je poudaril, pa ni pričakoval, da se bodo dvema desnima strankama pri tem pridružile tudi nekatere stranke, ki se deklarirajo za leve.

Prvak SDS Dejan Židan poudarja, da si v SD ne želijo nestabilnosti v državi. "Zgodba je za nas neprijetna, ker smo se prepirali znotraj iste družine. To nikoli ni koristno." Pričakuje, da bodo o tem, da "je ena od koalicijskih strank obrnila hrbet drugima dvema", znotraj koalicije opravili temeljit pogovor.  | Foto: Matej Leskovšek Prvak SDS Dejan Židan poudarja, da si v SD ne želijo nestabilnosti v državi. "Zgodba je za nas neprijetna, ker smo se prepirali znotraj iste družine. To nikoli ni koristno." Pričakuje, da bodo o tem, da "je ena od koalicijskih strank obrnila hrbet drugima dvema", znotraj koalicije opravili temeljit pogovor. Foto: Matej Leskovšek

Na ta način je po njegovih besedah nastala "nenačelna koalicija proti vodenju socialne politike, ki beleži nadpovprečne rezultate". Na drugi strani pa je za Židana zelo pomembno, da so v SD tudi v času interpelacije ohranili načelno držo, saj niso pristali na kadrovske in politične "kravje kupčije".

Ob tem je Židan poudaril, da si v SD ne želijo nestabilnosti v državi. Dejal je, da povzročanje političnih nestabilnosti ni značilnost SD, "če pogledate zgodovino Karla Erjavca, pa morate sami oceniti". Židan pričakuje, da bodo o tem, da "je ena od koalicijskih strank obrnila hrbet drugima dvema", znotraj koalicije opravili temeljit pogovor. Protokol o medsebojnem sodelovanju v koaliciji mora namreč po njegovih besedah veljati za vse.

O aktualnem političnem položaju, povezanem z dogajanjem v prejšnjih dneh, bo po napovedi Židana prihodnji četrtek razpravljalo tudi predsedstvo SD. Takrat bodo kot stranka zavzeli tudi neko širšo politično oceno.

Jurša: Kopač Mrakovi kredibilnost padla, težko bo opravljala funkcijo

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je presenečen nad podporo interpelaciji. Čeprav je ostala na položaju, je za njen odhod glasovalo več poslancev, kot jo je podprlo. To je jasen signal, da bo ministrica težko opravljala funkcijo, je ocenil Jurša in dodal, da ji je kredibilnost zelo padla.

S tem je Jurša po glasovanju na sinočnji interpelaciji odgovoril na novinarsko vprašanje, ali lahko ministrica še dela na tem položaju. "Ne gre za zadovoljstvo. Smo pa na to, kar se je danes zgodilo, opozarjali," je v izjavi novinarjem po seji DZ še odgovoril Jurša.

Ne spreglejte