Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2017,
10.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

2

Natisni članek

NLB NKBM pranje denarja Miro Cerar

Torek, 26. 9. 2017, 10.02

6 let, 7 mesecev

Cerar o sumu pranja denarja v NLB: Zlorabe je treba sankcionirati #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

2

Miro Cerar. | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Premier Miro Cerar pričakuje, da bodo vsi pristojni organi v primeru suma pranja denarja v NLB opravili svoje delo. Strinjal se je z Brankom Grimsom (SDS), da mora biti preiskava izvedena korektno, na današnji seji DZ, kjer je odgovarjal na poslanska vprašanja, pa obljubil, da jo bo skrbno spremljal.

"Zaenkrat utemeljenost suma pranja denarja v NLB s strani državnega tožilstva, ki je uvedlo predkazenski postopek, še ni niti potrjena niti ovržena. Čakam na to informacijo," je v odgovoru na Grimsovo vprašanje, kako bo ukrepal v tem primeru, povedal Cerar.

Novinar: Marko Gregorc / Video: Planet TV


Cerar: Postopki morajo biti zakoniti

Dodal je, da bo skrbno spremljal tudi ugotovitve vseh treh parlamentarnih komisij, ki so oz. bodo raziskovale primer o sumu pranja denarja v primeru Farrokh v NLB. "Želim si, da bi uspešno opravile delo, da bi pristojni organi tudi s tega vira dobili informacije za ukrepanje," je poudaril.

"Če je prišlo do nepravilnosti ali zlorab, bo treba to nemudoma najprej odkriti in nato stvari sankcionirati. Če se bo ugotovilo, da je kdo kazensko odgovoren, bodo stekli ustrezni postopki," je napovedal, a poudaril, da morajo biti ti izpeljani korektno in v skladu z zakoni ter da se politika v to ne sme in ne bo vmešavala. 

V ponedeljek je v javnosti odmevala novica o sumu, da so italijanski državljani v Novi KBM prali denar. Več italijanskih poslovnežev, domnevno povezanih z italijansko mafijo, je leta 2014 prek Nove KBM opravilo večje število transakcij, s katerimi so želeli prikriti, da gre za denar, ki izhaja iz predhodnih kaznivih dejanj. 

To je po poročanju italijanskega časnika Il Sole 24 Ore ugotovila Banka Slovenije, ki je v mariborski banki konec leta 2014 opravila celovit pregled poslovanja na področju pranja denarja in financiranja terorizma.

Ne spreglejte