Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 12. 2017,
19.12

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

9

Natisni članek

Miro Cerar Andrej Plenković Hrvaška Slovenija

Sreda, 20. 12. 2017, 19.12

6 let, 4 mesece

Cerar o arbitraži: Hrvati imajo zvito taktiko, a v to ne bomo privolili #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

9

Miro Cerar Andrej Plenković | Foto STA

Foto: STA

Izjave hrvaškega kolega Andreja Plenkovića, da bi se o kopenski meji med državama lahko večinoma brez težav dogovorili, je premier Miro Cerar ocenil kot "spretno ali zvijačno taktiko naših sosedov, ki nas poskušajo na vse mogoče načine potegniti v nova pogajanja o meji". V kar pa ne more privoliti, je dejal za Radio Slovenija.

Premier Miro Cerar je v pogovoru za Studio ob 17h spregovoril o svojem obisku pri hrvaškem kolegu Andreju Plenkoviću in presodil, da je prav, da so slovenska, hrvaška in druge svetovne javnosti videle, da je Slovenija država dialoga, a tudi, da je odločna in bo spoštovala pravne norme.

Video: Planet TV

Po 29. decembru, ko se bo iztekel rok za pripravo na izvršitev odločbe, bo Slovenija polno pripravljena na to. Na morju bo tako še naprej izvrševala svojo suvereno pravico nadzora. Naši organi nadzora so doslej kršiteljem izrekali opomine, od tedaj pa bodo lahko izrekali še kake druge sankcije, če bo to potrebno, je dejal premier, a dodal, da incidentov Slovenija ne bo sprožala. Je pa treba po njegovem mnenju nujno imenovati mešano meddržavno komisijo, ki bo natančno zarisala mejo na kopnem.

Upanje, da incidentov ne bo, je danes izrazila tudi hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić, tudi podpredsednik Evropske komisije: Frans Timmermans je dejal, da je ključno preprečiti incidente. Več tukaj.

Cerar ne razmišlja o odvzemu pooblastil Erjavcu

Karl Erjavec preveč razmišlja o volitvah, poteze zunanjega ministra komentira Cerar. | Foto: Ana Kovač Karl Erjavec preveč razmišlja o volitvah, poteze zunanjega ministra komentira Cerar. Foto: Ana Kovač Če bo Hrvaška po 29. decembru še naprej vztrajala pri stališču, da ne prizna arbitražne odločbe, pa bo morala Slovenija "uporabiti pravna sredstva, naj bo to tožba ali kaj drugega".

Cerar je bil kritičen tudi do nekaterih izjav zunanjega ministra Karla Erjavca in menil, da "nekoliko preveč že misli na volitve, kar ni primerno za zunanjega ministra". Dodal je, da se je Erjavec strinjal in podprl vse sklepe vlade po arbitražni sodbi. "Zdaj je potrebno, da vlada enotno pristopi k implementaciji, pričakujem odgovorno držo, manj besed in več dejanj," je dodal.

Je pa zanikal, da bi razmišljal, da bi Erjavcu odvzel pooblastila o arbitraži.

Ima Slovenija somišljenike v zvezi s priznanjem Palestine?

Pričakovanja do Erjavca ima tudi pri vprašanju priznanja Palestine. Pojasnil je namreč, da je vlada leta 2015 na predlog Erjavca sprejela sklep, da je treba izbrati primeren trenutek za priznanje Palestine. Če Slovenija zdaj sama prizna Palestino, "kar ni nemogoče", "moramo preveriti, kakšne posledice bo imelo to za Slovenijo v svetu, saj se bodo na to zaveznice Izraela, ZDA, gotovo odzvale", je dejal premier.

Erjavcu je tako naročil, da na jutrišnji seji vlade ob predlogu za začetek postopka priznanja Palestine pojasni, kako so se do danes spremenile okoliščine. "Pričakujem tudi, da pove, katere države v Evropi so morda blizu tega, da bi priznale Palestino, ali mu je uspel na diplomatskem parketu prepričati nekatere kolege, da bi šle s Slovenijo še druge države v tej smeri," je dodal.

Kolar-Celarčeva ima premierjevo podporo

Premier pravi, da podpira zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc, ki je sicer deležna ostrih kritik tudi s strani koalicijskih partneric. | Foto: STA , Premier pravi, da podpira zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc, ki je sicer deležna ostrih kritik tudi s strani koalicijskih partneric. Foto: STA , Cerar je spregovoril tudi o napovedi stavk v javnem sektorju in zatrdil, da bo vlada nadaljevala pogajanja, a da vsem zahtevam naenkrat ne more ugoditi. O stavki na Sovi pa je dejal, da po njegovih podatkih služba normalno deluje, direktor Zoran Klemenčič pa še ima njegovo zaupanje.

Prav tako je z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ki bo jutri koaliciji predstavila predlog sprememb zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ker je zakon obsežen, je njegova priprava trajala dalj časa, a Cerar je prepričan, da ga še lahko sprejmejo, če bo politična volja. Obenem je priznal, da zaradi izjav iz vrst SD nima dobrega občutka. Omenimo, da je ministrica danes predlog zakona predstavila kot usklajenega s finančnim ministrstvom Mateje Vraničar Erman, s tega pa so nato sporočili, da predloga še niso videli. Več tukaj.

Sicer pa je Cerar ugotavljal, da so veliko naredili, vsega pa jim ni uspelo, zato potrebujejo še en mandat. V SMC, ki se je ustanovila tik pred zadnjimi volitvami, po njegovih besedah ostajajo tudi samorastniki, gibanje, "privrženo idealu končati s starimi politikami plenilstva, lobiranja, metanja polen pod noge in prinesti nekaj novega".

Ne spreglejte