Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 9. 2017,
14.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Natisni članek

Slovenija Hrvaška Frans Timmermans Strateški forum Bled Bled Miro Cerar arbitraža

Ponedeljek, 4. 9. 2017, 14.44

6 let, 6 mesecev

Cerar in Erjavec na Bledu iskala rešitve za Hrvaško nespoštovanje arbitražne razsodbe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Frans Timmermans in Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

Predsednik vlade Miro Cerar je po srečanju s prvim podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom dejal, da je od njega dobil potrditev zavezanosti komisije spoštovanju mednarodnih pogodb, torej tudi sodbe arbitražnega sodišča. Zunanji minister Karl Erjavec pa ocenjuje, da bo pritisk na Hrvaško "prej ali slej" prinesel učinek.

Kot je premier Miro Cerar dejal v izjavi za medije ob prihodu na Strateški forum Bled (BSF), Evropska komisija vztraja pri stališču, da je treba arbitražno razsodbo spoštovati in tudi implementirati. Takšno bo tudi njeno stališče v prihodnjih mesecih, pri čemer je Cerar Fransu Timmermansu pojasnil, da se "Slovenija pripravlja na implementacijo in ponuja roko Hrvaški".


Preberite še:

Arbitraža: slovenski naivnosti ni videti konca


Cerar je Timmermansu tudi povedal, da je Slovenija nezadovoljna z nedavnimi odzivi hrvaške strani, "ki ne obetajo veliko". "Sem pa tudi zelo jasno povedal, da če kmalu skupnega dogovora o implementaciji ne bo, bo Slovenija ukrepala tako, kot lahko sama," je dejal premier.

O konkretnih ukrepih oziroma pravnih postopkih ni želel govoriti, češ da so znani in bodo o njih govorili, če bo do njih prišlo. "Zdaj je zelo pomembno, da ohranimo neko konstruktivno ozračje, da skušamo v prihodnjih tednih ohraniti komunikacijo z Zagrebom in se pripraviti na srečanje, kjer bi lahko dosegli dogovor o implementaciji," je dejal Cerar.

Timmermansa je seznanil tudi s stališčem Slovenije, ki pričakuje postopno odpravo nadzora na notranjih schengenskih mejah, še posebej med Slovenijo in Avstrijo.

Video: Planet TV


Timmermans: Arbitraža eden od pogojev za pridružitev Hrvaške EU

Timmermans je ponovil stališče Evropske komisije, da bi morali obe strani spoštovati razsodbo arbitražnega sodišča. Komisija se po njegovih besedah zavzema za uspešno rešitev mejnih sporov med državami in verjame, da bo to uspelo tudi Sloveniji in Hrvaški.

Spomnil je, da sta državi arbitražo sprejeli kot ustrezen način reševanja mejnega spora, za Hrvaško pa je arbitraža predstavljala tudi enega od pogojev za pridružitev Uniji.

Erjavec: Pritisk na Hrvaško bo slej ko prej prinesel učinek

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki se je sestal z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini, pa je povedal, da je potrdilo o zavezanosti implementaciji mednarodnih pogodb dobil tudi od nje.

Karl Erjavec je po pogovoru z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini ocenil, da bo pritisk na Hrvaško prej ali slej prinesel učinek. | Foto: STA , Karl Erjavec je po pogovoru z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini ocenil, da bo pritisk na Hrvaško prej ali slej prinesel učinek. Foto: STA , Razprave o arbitraži bodo po Erjavčevih besedah sicer vodili skozi celoten BSF in opozarjali na "nesprejemljivost tega, da članica EU ne spoštuje mednarodnega prava". Ocenil je, da bo pritisk na Hrvaško "prej ali slej" prinesel učinek.

"Mednarodno pravo smo države dolžne spoštovati, zlasti če EU temelji na mednarodnem pravu. Ne predstavljam si, da ena od članic tega ne bi dojemala na tak način," je še dejal minister.

Srbska premierka: Srbija se ne želi vmešavati v arbitražni spor

Srbska premierka Ana Brnabić je danes na Bledu v pogovoru za STA dejala, da se Srbija v arbitražni spor o meji med Slovenijo in Hrvaško ne želi vmešavati in da pričakuje, da bosta državi članici Evropske unije sami rešili to vprašanje. "Konec koncev sta tako Slovenija kot Hrvaška članici Evropske unije in to bi se moralo rešiti na najboljši in najhitrejši način med dvema članicama EU," je dejala. Prepričana pa je, da bosta državi našli soglasje in da bosta spoštovali medsebojne pravice.

Srbija in Hrvaška pa bosta glede svojih odprtih vprašanj o meji sedli za mizo in upa, da bosta preko dialoga uspeli najti načine, ki bodo hitreje uresničljivi, kot je bila arbitražna med Slovenijo in Hrvaško. Ni pa izključila niti možnosti mednarodne arbitraže, če bi se seveda Srbija in Hrvaška za to dogovorili.

Ne spreglejte