Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2018,
16.56

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

3

Natisni članek

intervju Hrvaška Slovenija minister

Sreda, 19. 9. 2018, 16.56

5 let, 7 mesecev

Bulčeva odločno zavrača kritike v povezavi z arbitražo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

3

Violeta Bulc | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Evropska komisarka Violeta Bulc je danes v Bruslju odločno zavrnila kritike v povezavi z arbitražno razsodbo. Izpostavila je, da je po njenem jasnem zastopanju slovenskih stališč kolegij dvakrat sprejel jasno odločitev, da je arbitražno razsodbo treba spoštovati. To sta ji danes zatrdila tudi Jean-Claude Juncker in Frans Timmermans.

Na vprašanje, kako odgovarja tistim, ki so kritični, da v povezavi s stališči Junckerjeve komisije do arbitražne razsodbe ni storila vsega, kar bi lahko, se je komisarka odzvala z besedami: "S tem se absolutno ne strinjam."

Izpostavila je, da je obakrat, ko je bilo to možno, na kolegiju komisarjev jasno zastopala interese Slovenije ter pojasnila zgodovinski okvir in ozadje. Dvakrat je bil sprejet sklep, da morata državi razsodbo izvršiti, je poudarila.

Komisarka je še pojasnila, da se je danes pred začetkom kolegija pogovarjala s predsednikom Junckerjem in prvim podpredsednikom Timmermansom ter da je njuno sporočilo jasno: Evropska komisija pričakuje spoštovanje arbitražne razsodbe.

V tiskovni službi komisije so glede pogovora Junckerja in Bulčeve dejali le, da se "predsednik stalno pogovarja z vsemi komisarji".
Primož Dolenc, guverner
Novice Guvernerske igre: Pahorjev kandidat (še) brez podpore. Snuje se koalicija za novega.

"Ne želim komentirati notranjih pogovorov komisije"

Bulčeva je sicer danes ponovno pojasnila tudi, da mnenja pravne službe komisije, ki ga je v petek objavil nemški tednik Spiegel in ki potrjuje slovenska stališča, da gre pri nespoštovanju arbitražne razsodbe za kršenje pravnega reda EU, na kolegiju niso videli.

Zakaj vprašanja mnenja pravne službe ni uvrstil na sejo, Juncker danes ni pojasnil, je povedala Bulčeva in izpostavila, da urnik seje oblikuje predsednik sam.

Evropska komisija Bruselj | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ob tem je izpostavila tudi, da je takrat obstajala tudi možnost, da komisija zavzame mnenje, ki bi bilo bolj neugodno od tega, da mnenja ni podala. O podrobnostih ni želela govoriti: "Ne želim komentirati notranjih procesov in pogovorov komisije."

Dejstvo je, da odločitev, ki bi bila za Slovenijo še slabša od tega, da komisija mnenja ni podala, ni bila sprejeta. In dejstvo je, da komisija še vedno zastopa zelo jasno uradno stališče, da od obeh držav pričakuje izvršitev arbitražne razsodbe.

CSD, pravice iz javnih sredstev
Novice Reorganizacija CSD-jev: uslužbenci delajo tudi ob sobotah

"V Bruslju se že zelo opaža, da vstopamo v volilno leto"

Komisarka je še spomnila, da je zadeva na Sodišču EU. Stranki v obravnavi sta Slovenija in Hrvaška. Evropska komisija ni stranka v postopku, lahko pa je zaprošena, da poda svoje mnenje, je pojasnila.

Tolmačenj, da Juncker mnenja lastne pravne službe ni upošteval iz političnih razlogov, ker pripadata s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem isti evropski politični družini, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), Bulčeva ni želela podrobno komentirati.

Izpostavila pa je, da se v Bruslju "že zelo opaža, da vstopamo v volilno leto". "Tudi komisarji pripadamo različnim političnim skupinam. Vabim vas, da vprašate neposredno politično skupino EPP, kakšno je njihovo stališče in zakaj ga zastopajo. Tudi predsednik Juncker je del te stranke in tudi v Sloveniji imamo kar nekaj poslancev, ki pripadajo tej isti politični skupini," je izpostavila.

Marjan Šarec in Luka Mesec
Novice Lahko Marjan Šarec vlada brez podpore Luke Mesca? #video

Cerar bi Šarcu svetoval srečanje s Plenkovićem

Premier Marjan Šarec se bo sam odločil, ali bo sprejel vabilo hrvaškega kolega Andreja Plenkovića na obisk v Zagrebu, če me bo vprašal za nasvet, pa mu bom dejal, da je pomembno, da se sreča s hrvaškim kolegom, saj je s sosedami nujno ohranjati stike na vseh ravneh, je v pogovoru za STA danes dejal zunanji minister Miro Cerar.
"Pomembno pa je, da premier vztraja pri stališču, pri katerem sem vztrajal tudi sam, namreč da se glede arbitraže lahko pogovarjamo samo o tem, kdaj in kako bomo arbitražno odločbo skupno izvršili," je dodal.

To, da Evropska komisija ni sprejela mnenja lastne pravne službe, ki potrjuje slovenska stališča, da gre pri nespoštovanju arbitražne razsodbe za kršenje prava EU, je njena avtonomna presoja, s katero pa se ne moremo in ne smemo strinjati ter moramo zoper to povzdigniti glas, je v pogovoru tudi dejal Cerar.

Kot je poudaril, je nujno, da države povzdignejo glas, ko gre za varovanje evropskih vrednot, med katerimi je vladavina prava, da ne bo prevladal argument moči nad močjo argumenta.

"Evropska komisija bi morala upoštevati pravno mnenje ter ga preliti v politično oceno, s katero bi Hrvaško pozvala k takojšnji implementaciji arbitraže," je prepričan novi vodja slovenske diplomacije.

Ali bo Sodišče EU mnenje v postopku upoštevalo, bo odvisno od njega, Cerar pa verjame, da bodo imeli sodniki v Luksemburgu na mizi dovolj dejstev, da se bodo odločili, kot je pravilno, in Hrvaški sporočili, da krši pravo EU. "To bo dodaten pritisk na sosedo, da arbitražno odločbo implementira," je dodal.

policija
Novice V okolici Ljubljane eksplozija in sumljiva najdba. Dogodka naj bi bila povezana.
Ne spreglejte