Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 11. 2021,
16.54

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

39

Natisni članek

cepljenje NIJZ Borut Pahor poživitveni odmerek cepivo

Torek, 2. 11. 2021, 16.54

2 leti, 5 mesecev

Poživitveni odmerek za cepljene z vektorskimi cepivi že po dveh mesecih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

39

cepivo | Cepljenje predlagajo po dveh mesecih od polnega cepljenja.  | Foto STA

Cepljenje predlagajo po dveh mesecih od polnega cepljenja.

Foto: STA

Cepljenim z vektorskimi cepivi posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), glede na trenutno epidemiološko situacijo, poživitveni odmerek priporoča po vsaj dveh mesecih, je razvidno iz zapisnika skupine. Prav tako so razširili seznam preostalih skupin ljudi, ki jim priporočajo cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covid-19.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pod vodstvom infektologinje Bojane Beović je na sestanku 27. oktobra sprejela sklep, po katerem cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva po novem priporoča tudi družinskim članom imunsko oslabljenih oseb in posebej ranljivih kroničnih bolnikov, osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo in osebam, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi. Slednjim cepljenje predlagajo po vsaj dveh mesecih od polnega cepljenja.

Cepljenje priporočajo vsem, starejšim od 50 let 

Posvetovalna skupina poživitveni odmerek še naprej predlaga tudi oskrbovancem domov starejših in drugih socialnovarstvenih zavodov, pa tudi posebej ranljivim kroničnim bolnikom ne glede na starost. Cepljenje s poživitvenim odmerkom je skupina pred spremembami priporočala tudi vsem, starejšim od 65 let, po novem pa to priporoča vsem, starejšim od 50 let.

Skupina priporoča tudi, da "se cepljenje z vektorskimi cepivi opravi, ko obstajajo kontraindikacije za cepljenje s cepivi mRNK".

Pahor pozval k cepljenju in spoštovanju ukrepov 

"Vsi imamo pravico do različnih mnenj, nihče od nas pa ne sme ogrožati zdravja in življenja drugih," je poudaril predsednik Borut Pahor in zapisal, da ve, da utegne biti njegov poziv preslišan, a iskreno čuti potrebo, da vse opozori na to, kako zelo zdaj potrebujemo drug drugega. "Zdaj je tak čas. Pokažimo sebi in drugim, kar je v nas najbolj človeškega in najbolj humanega," je pozval.

Pahor je opozoril, da število hospitaliziranih covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno oskrbo, strmo narašča in se bližamo meji zmogljivosti zdravstvenega sistema. "Ne vem, ali si znamo predstavljati odgovornosti in stiske zdravstvenih delavcev, ki se utegnejo kmalu znajti v položaju, ko bodo odločali, komu bodo nudili zdravstveno oskrbo in komu ne. Tega si ne znamo predstavljati," je zapisal predsednik.

"Na voljo so nam cepiva, cepimo se"

Mi vsi pa smo po njegovih besedah edini, ki jim lahko pomagamo, da do tega ne pride. "Na voljo so nam cepiva, cepimo se. Vsi, brez izjem, pa strogo upoštevajmo pravilo PCT, spoštujmo ukrepe in priporočila," je pozval predsednik.

"Vem, da del javnosti ne misli tako. Z različnimi predstavniki tega dela javnosti se pogovarjam in se bom še, ker skušam razumeti pomisleke. Toda zdaj bom rekel to, kar pravim tudi v teh pogovorih: vsi imamo pravico do različnih mnenj, nihče od nas pa ne sme ogrožati zdravja in življenja drugih," je še poudaril predsednik.

Milan Krek
Novice Milan Krek: Evropa gre v nov val. Napovedi niso dobre.
Pfizer cepivo
Novice Pfizer si obeta 36 milijard dolarjev prihodkov
Ne spreglejte