Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 6. 2023,
12.55

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

Adriaplin Elektro Ljubljana Geoplin elektrika plin

Sreda, 14. 6. 2023, 12.55

10 mesecev, 2 tedna

Cene plina rekordno nizke, trgovci pa pobirajo dobičke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73
zemeljski plin | Vlada je lani za plin uvedla cenovno kapico pri 73 evrih za megavatno uro. Toda zdaj je slika obrnjena. Cena na borzah je za več kot 50 odstotkov nižja od regulirane. Za gospodinjstva z letno porabo 1.500 kubičnih metrov razlika znese kar 50 evrov na mesec. Podobno je pri poslovnih odjemalcih. | Foto Shutterstock

Vlada je lani za plin uvedla cenovno kapico pri 73 evrih za megavatno uro. Toda zdaj je slika obrnjena. Cena na borzah je za več kot 50 odstotkov nižja od regulirane. Za gospodinjstva z letno porabo 1.500 kubičnih metrov razlika znese kar 50 evrov na mesec. Podobno je pri poslovnih odjemalcih.

Foto: Shutterstock

Plinska kriza se je razpletla bolje od pričakovanj. Nekateri slovenski trgovci so dosegli rekordne dobičke. Kljub temu za plin še vedno plačujemo najvišjo mogočo ceno.

Cene plina na evropskih borzah padajo. Od lanskega avgusta, ko so dosegle rekord, so se znižale že za kar devetdeset odstotkov in so najnižje od poletja 2021. Kljub temu se to ne pozna na položnicah. Nasprotno, večina dobaviteljev oziroma trgovcev, ki s plinom oskrbujejo slovenska gospodinjstva, cene še naprej ohranja na najvišji dovoljeni ravni, piše Necenzurirano.

Adriaplin ima največje dobičke

Vlada je namreč lani za plin uvedla cenovno kapico pri 73 evrih za megavatno uro. Vsi večji trgovci so pohiteli in zvišali maloprodajne cene, da bi preprečili (pre)visoke izgube in preprečili morebitni bankrot. Trgovci so opozarjali, da jim zaradi omejitve cen nastaja ogromna škoda, ki je ne bodo dobili povrnjene. Država jim je obljubila, da jim bo povrnila izgube zaradi razlik med nabavnimi in reguliranimi maloprodajnimi cenami, vendar od 1. januarja, pa še to le za nove odjemalce.

Toda medtem so nekateri trgovci ustvarjali visoke dobičke. Med njimi je družba Adriaplin, ki je v večinski lasti italijanske družbe Eni. Ta je lani ustvarila skoraj pet milijonov evrov dobička. To je za polovico več kot v letu 2021 in največ do zdaj. Pozitivno je poslovalo tudi javno podjetje Energetika Ljubljana, ki je imelo milijon evrov dobička, in sicer zaradi deset milijonov evrov plusa s prodajo elektrike.

Geoplin bolje od pričakovanj

Bolje od pričakovanj so krizo prebrodili tudi v Geoplinu. Še lani se je govorilo o podržavljenju in ogromni finančni injekciji, a skupina je ustvarila le 28 milijonov evrov izgube.

Analitiki na področju energetike poudarjajo, da bi se gibanje cen na energetskih borzah moralo poznati tudi na maloprodajnih trgih, torej v denarnicah ljudi, a to se dogaja z zamikom. Razlog so pogodbe o dobavi energentov, ki so podpisane za določeno obdobje po vnaprej določeni ceni, zato so slovenski trgovci dražili plin šele v lanskem letu, še piše Necenzurirano.

elektrika števec
Novice Elektrika in plin sta se podražila
položnice, stroški, elektrika, električna energija
Novice Vlada je odločila, računi za energente od junija višji #video
zemeljski plin
Novice Katere so največje nevarnosti, ki nas morda čakajo v prihodnji kurilni sezoni?
ENI
Novice Italijanskemu Eniju 100 milijonov za hitre polnilnice, tudi v Sloveniji
Ne spreglejte