SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Celjski vojaki "omamljeni" med vožnjo v oklepnikih valuk

2

termometer

V Slovenski vojski so začasno prepovedali uporabo oklepnikov valuk, saj so vojaki opozorili, da se v njih počutijo, kot bi bili omamljeni.

Vojaki sumijo, da je to posledica nerednega servisiranja naprav webasto za prezračevanje v vozilu in posledično povišanja koncentracij škodljivih plinov, recimo ogljikovega monoksida, opozarjajo v Sindikatu vojakov Slovenije (SVS).

"Takoj po anonimni prijavi, iz katere izhaja, da naj bi se vojaki, ki se vozijo s temi oklepniki, slabo počutili, smo odredili pregled valukov," je potrdil tiskovni predstavnik ministrstva za obrambo Simon Korez.

V SV imajo 85 oklepnikov valuk, težavo pa so zaznali le v Celju, kjer je v 20. pehotnem polku 19 tovrstnih vozil.

Temeljit pregled 19 oklepnikov Čeprav v sindikatu opozarjajo na pomanjkanje sredstev za redno vzdrževanje tehničnih sredstev, pa Korez zatrjuje, da so bila vsa vozila do zdaj tehnično pregledana in ustrezno vzdrževana. Tehnične službe tako od včeraj izvajajo pregled 19 vozil.

SVS poleg tega opozarja, da so na tak način ogrožena življenja pripadnikov SV, pri čemer "raje ne omenjamo mogočih posledic, ki bi se lahko pojavile na slovenskih cestah (ali na misijah) v primeru prometne nesreče z oklepnikom valuk, če bi voznik zaradi škodljivih plinov med vožnjo zaspal".

Nihče od vojakov še ni obiskal zdravnika "V zdravstveni službi SV niso bili obveščeni, da bi kdo od vojakov imel morebitne zdravstvene težave," odgovarja Korez, ki poudarja, da so anonimno opozorilo vzeli zelo resno. Valuki so sicer stari približno deset let, zato jih čaka tudi temeljit servis oziroma tehnični pregled.

V 20. pehotnem polku v Celju se sicer nemoteno pripravljajo na novo misijo, ki jo bodo začeli aprila na Kosovu. "Če bo pregled vozil ugotovil kakšne pomanjkljivosti, bomo ta vozila nadomestili z drugimi," dodaja Korez.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin