Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2011,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

čebele

Torek, 26. 4. 2011, 12.35

8 let

Čebelarska zveza za prepoved sejanja tretiranega semena koruze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čebelarska zveza Slovenija vse pristojne službe poziva, da takoj prepovejo sejanje tretiranega semena koruze ter vseh ostalih fitofarmacevtskih sredstev, ki preko tretiranih semen ubijajo čebele.

Rezultati analiz so pokazali, da naj bi bil krivec za pomore čebel ponovno tretirano seme koruze, v Čebelarski zvezi Slovenije pa se sprašujejo, ali kmetje seme res uporabljajo nepravilno, ali pa je seme nepravilno obdelano. Za pomore čebel, ki naj bi pomrle zaradi uporabe tretiranega semena koruze, je po njihovem mnenju kriv tisti, ki dovoljuje uporabo za čebele in ostale opraševalce strupena sredstva. "Splošno kazanje s prstom na kmete ni upravičeno" Kot pojasnjujejo v zvezi, kmetje kupijo tisto seme, "ki je na voljo na tržišču, zato splošno kazanje s prstom na kmete ni upravičeno". Kmetom je zato potrebno zagotoviti in omogočiti učinkovita sredstva, ki bodo hkrati neškodljiva za čebele in ostale opraševalce, predvsem pa neškodljiva za ljudi. Zveza: Pristojni naj zagotovijo nadomestna semena Prav tako v zvezi zahtevajo, da pristojne službe kmetom, ki so kupili tretirana semena zagotovijo nadomestna semena, saj koruza v mnogih delih Slovenije še ni bila posejana. Sprašujejo se tudi, ali ni za pomor čebel morda krivo "kakšno na novo registrirano fitofarmacevtsko sredstvo".

Na Kmetijsko-gozdarski zbornici so zaskrbljeni nad pomorom čebel Na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so zaskrbljeni ob pojavih padanja čebel v Pomurju in pričakujejo, da bodo inšpekcijski nadzor in analize vzorcev pokazali na prave vzroke, zaradi katerih je prišlo do padanja čebel. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se zavedajo pomena čebel pri pridelavi hrane, zato v dobro čebelarjev, kmetov in potrošnikov izvajajo številne dejavnosti, ki zmanjšujejo tveganja pri varovanju okolja.

Kmetijska svetovalna služba pri KGZS izvaja redna izobraževanja ter usposabljanja za prodajalce in uporabnike sredstev za varstvo rastlin. Na tečajih je dan še poseben poudarek na pravilni rabi sredstev za varstvo rastlin in varovanju čebel. Prav tako že vrsto let kmete pred setvijo koruze skozi tehnološka navodila opozarjajo, da pozorno ravnajo pri setvi in drugih pomladanskih opravilih in da pri tem upoštevajo priporočila dobre kmetijske prakse, so še zapisali.

V zadnjih dneh so iz Pomurja poročali o številnih pomorih čebel. V soboto so prizadete čebelarje obiskali predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, kmetijski minister Dejan Židan in glavna inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Saša Dragar Milanovič.

Ne spreglejte