SiolNET. Novice Slovenija
1,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Če se bo zgodilo to, za kar se zavzema Levica, se nam slabo piše"

1,41

termometer

Branko Meh
Branko Meh je opozoril, da je Levica slovenske obrtnike označila za davčne utajevalce. Foto: Ana Kovač

Slovenski podjetniki si želijo nižje davke. Kot so ocenili na današnji okrogli mizi z naslovom Za večjo konkurenčnost gospodarstva, ki je potekala v okviru Mednarodnega obrtnega in podjetniškega sejma v Celju, je država s prispevki precej obremenila plače, motijo jih tudi administrativne ovire.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, ki je tudi sam obrtnik, je povedal, da se je slovensko gospodarstvo z osamosvojitvijo države okrepilo, vendar bi država lahko naredila precej več, da bi bili podjetniki še bolj konkurenčni na tujih trgih.

Skrbi ga zavzemanje za višje davke in nacionalizacijo

Skrbi ga, da se Levica, ki je sklenila sporazum o sodelovanju z manjšinsko vlado Marjana Šarca, zavzema za dvig prispevkov in davkov ter da si želi nacionalizirati slovenska podjetja. "Če se bo to zgodilo, potem se ne piše slabo samo slovenskemu gospodarstvu, temveč tudi državljanom," je dejal in spomnil, da je Levica slovenske obrtnike označila za davčne utajevalce. 

Kolaž Posel danes "Levica s svojimi izjavami ustvarja strah in negotovost"

Od države pričakuje tudi ustreznejše pogoje za gospodarstvo

Direktor družbe KLS Ljubno Mirko Strašek pa je pojasnil, zakaj je v njegovem podjetju dodana vrednost na zaposlenega dvakrat višja kot na ravni države. Recept, kako priti do 120 tisoč evrov dodane vrednosti, ni enostaven. Država bi morala znižati davke in tako ustvariti pogoje za nastanek novih, inovativnih podjetij, je dejal.

Od države pričakuje tudi ustreznejše pogoje, ki bi podpirali gospodarstvo. "Stvari je treba postaviti na pravo mesto in omogočiti ustvarjanje novih podjetij. Mi se moramo hitro prilagajati tržnim razmeram," je še dejal Strašek in spomnil na zamudne postopke za pridobitev različnih dovoljenj.

Levica AmCham Novice Levica ostro nad ameriško zbornico v Sloveniji

"Socialna politika bi morala biti pravičnejša"

Direktorja Roto groupa Štefana Pavlinjeka skrbijo nameni nove vlade glede davkov in prispevkov. Ocenil je, da je Avstrija pri obremenitvi plač z različnimi prispevki manj požrešna država kot Slovenija. Njegovo podjetje je sicer letos plače dvignilo za 20 odstotkov.

"Škarje se nam počasi zapirajo, dobička ni toliko, kolikor bi ga lahko bilo. Socialna politika bi morala biti pravičnejša, mladi generaciji pa je treba zagotoviti delovna mesta. V Sloveniji bi morala prevladati treznost," je dejal Pavlinjek.

Jurij Toplak Novice Pravnik Jurij Toplak o Levici: Partnerji vlade niso opozicija

Direktor družbe KGL Bojan Železnik je poudaril, da podpira zvišanje minimalne plače in osnove za pokojnino, ter ocenil, da država svoje ljudi slabo plačuje. "Če hočeš preživeti, moraš biti inovativen, če hočeš preživeti na trgu, pa moraš imeti inovativne ljudi," je dejal. Njegovo podjetje ima skrinjico, v kateri zaposleni puščajo predloge za izboljšave v procesu proizvodnje. Vsako idejo pa družba nagradi.

Ajša Vodnik, AmCham Novice Ameriška zbornica o pismu Levice: Nepoznavanje, naivnost in napačne trditve

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 46
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin