SiolNET. Novice Slovenija
2,31

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Bulčeva: Evropska komisija mnenja pravne službe ni obravnavala, a za to še ni prepozno

2,31

termometer

Violeta Bulc
Foto: Ana Kovač

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je za Televizijo Slovenija potrdila, da mnenja pravne službe, ki potrjuje slovenska stališča glede uveljavljanja arbitražne odločbe o meji s Hrvaško, evropski komisarji na sejah komisije niso obravnavali. A po njenem mnenju za razpravo o dokumentu še ni prepozno.

Pravna služba Evropske komisije je namreč v mnenju z datumom 14. maj 2018 zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe predstavila Slovenija glede kršitev prava EU s strani Hrvaške, drži in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti, je v petek na spletu objavil nemški tednik Spiegel.

Predsednik Evropske komisije Jean Claude-Juncker pa po pisanju tednika ni sledil ocenam pravne službe, ko je odločil, da se komisija ne bo izrekala o sporu o meji med Hrvaško in Slovenijo.

Jean-Claude Juncker Novice Juncker naj bi "prezrl" pravno mnenje o arbitraži. Židan: "Dobro, da odhaja"

Po besedah Violete Bulc evropski komisarji mnenja pravne službe nikoli niso dobili na mizo, se je pa o njem govorilo neuradno. Pojasnila je še, da vsebino srečanj določa predsednik komisije Juncker.

Evropska komisija lahko po njeni oceni o tem še vedno razpravlja, "če Slovenija pozove komisijo in prosi, da se arbitražna razsodba obravnava naprej, je pa seveda stvar predsednika, ali bo to uvrstil v razpravo pred vsemi komisarji".

Zastava Slovenija Hrvaška Arbitraža Novice Spiegel: Juncker ignoriral pravno mnenje, ki pritrjuje Sloveniji #arbitraža

Bulčeva je ob tem še spomnila, da je Evropska komisija glede arbitražnega postopka in spoštovanja odločbe dvakrat sprejela zelo jasno stališče, da je razsodbo treba spoštovati.

Jean Claude Juncker Novice Juncker bi na zunanje meje Evrope poslal dodatnih deset tisoč varuhov

Komentarji

10

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Anaa / 16.09.2018. ob 22:10 +8 - 1

  Gospa šamanka, zakaj pa niste vi predlagali, da se zadeva obravnava? Čakate, kaj?

  +8 - 1
 • Logik_49 / 16.09.2018. ob 22:02 +6 - 2

  Arbitraža se je izkazala za skrajno neprimeren način reševanja tovrstnih "sporov". Tako arbitraža sama kakor tudi ves cirkus v zvezi z arbitražo je seveda nastal v kuhinji udb.aških uslužbencev (beri kvazi ultra-levičarjev) ... na žalost nekateri tega še vedno iso sposobni dojeti ...

  +6 - 2
 • Logik_49 / 16.09.2018. ob 22:02 +5 - 2

  sam ta brezvezni "spor" pa bi bil že zdavnaj rešen, če Pahor, ko je postal premier, nebi razpustil komisije za mejo, ki jo je vodil Miha Pogačnik. Za cirkus na arbitražnem sodišču, kakor tudi za propad arbitraže, pa se lahko zahvalimo karlu, ki je sedaj za nagrado ponovno dobil ministrski fotelj.

  +5 - 2
delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin