SiolNET. Novice Svet
1,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Juncker bi na zunanje meje Evrope poslal dodatnih deset tisoč varuhov

1,22

termometer

Jean Claude Juncker | Juncker je danes zadnjič spregovoril o stanju v EU.  | Foto: Reuters
Juncker je danes zadnjič spregovoril o stanju v EU. Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v zadnjem govoru o stanju EU v Strasbourgu pred evropskimi volitvami Evropejce pozval, naj bolj spoštujejo EU kot varuhinjo miru in naj se uprejo nacionalizmu. Predstavil je niz konkretnih predlogov, med drugim za utrditev zunanje meje in ukinitev premikanja ure.

"Evropa je varuhinja miru. Hvaležni bi morali biti, da živimo na mirni celini, kar je omogočila EU. Zato bolj spoštujmo EU. Nehajmo blatiti njeno ime," je pozval Juncker.

Jean-Claude Juncker Novice Juncker: Nočem nove vojne na Balkanu

"Širitev je bila in ostaja zgodba o uspehu"

Izpostavil je pomen enotnosti, ko gre za Zahodni Balkan - enkrat za vselej, saj bodo sicer "naše sosedstvo oblikovali drugi". Širitev je bila in ostaja zgodba o uspehu, je še poudaril.

Šef komisije je takoj uvodoma pojasnil, da to ne bo govor o njegovi zapuščini, temveč o delu, ki se nadaljuje. V tem duhu je predstavil niz konkretnih predlogov, med njimi pričakovano predlog za utrditev zunanje meje in ukinitev premikanja ure.

Jean Claude Juncker in Donald Trump Novice Trump in Juncker zakopala bojno sekiro

Za okrepitev zaščite zunanje meje je predlagal ojačanje evropske mejne in obalne straže, ki šteje sedaj okoli 1.500 pripadnikov, z "dodatnimi 10.000 varuhi meje do leta 2020".

Predlagal tudi razširitev pristojnosti evropskega javnega tožilstva

"Članice naj same odločijo, ali bodo njihovi državljani živeli v poletnem ali zimskem času," je dejal ob najavi predloga za ukinitev premikanja ure dvakrat na leto.

V vrsti predlogov je tudi razširitev pristojnosti evropskega javnega tožilstva, tako da bo ta poleg pregona kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU, vključeval tudi teroristična kazniva dejanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin