Juncker: Nočem nove vojne na Balkanu

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu zavzel za evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana, da se ne bi ponovile vojne iz 90. let prejšnjega stoletja.

Foto: Reuters

Balkan je označil za zelo zapleteno in tragično regijo. "Nočem nove vojne na Balkanu in zato se moramo odpreti za te države," je še poudaril Juncker, ki je parlament nagovoril po govoru francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Ta je kasneje v razpravi dejal, da podpira članstvo držav Zahodnega Balkana v EU. "A ne bomo podprli širitve, če ne bo tudi poglabljanja Evrope," je izpostavil.

Francija ima zadržke zaradi korupcije v Albaniji

Dejal je še, da Evropa z 28 in kmalu s 27 članicami komajda deluje, zato si po njegovem prepričanju "ne moremo delati utvar, da bo z 32 članicami pojutrišnjem delovala bolje". Evropska komisija naj bi sicer danes popoldne po letu in pol znova objavila širitvena poročila o šesterici držav na Zahodnem Balkanu in Turčiji.

V ospredju je vprašanje, ali bo priporočila začetek pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo, ki je po neuradnih informacijah še odprto. Omenja se celo možnost, da širitveni sveženj sploh ne bo objavljen danes. Po neuradnih navedbah naj bi bila glavni problem Francija, ki naj bi izpostavljala zadržke zaradi korupcije in organiziranega kriminala v Albaniji.

Sorodne vsebine

Komentarji

6
  • modrooki / 18.04.2018. ob 14:38

    EU bi se iz preteklih širitev lahko kaj naučila. Naj se postavi neke pravne, ekonomske, civilizacijske in protikorupcijske norme in se jih potem tudi drži. Pa tudi če bo šlo malo bolj počasi. Države, ki se trudijo doseči prag za vključitev v EU, imajo svoj fokus in se ne bodo šle vojn.

  • Fortič / 18.04.2018. ob 10:40

    Novo vojno bo prav on in Merklova skuhala z uvozom migrantov.Meja odprtih vrat kje je še to videl. V čaši alkohola. Norci

  • veronikaveronika / 17.04.2018. ob 19:52

    Ja v EU manjka samo še Albanja. Ne vem kaj je kaj je Makedoncem,darinejo vEU

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano