SiolNET. Novice Slovenija
3,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruselj: Novi elementi, povezani s teranom, našega mnenja ne spremenijo veliko

3,95

termometer

Teran
Foto: STA

Evropska komisija je po skrbni analizi dodatnih elementov v povezavi s teranom, ki jih je posredovala Slovenija, sklenila, da ti ne spreminjajo veliko njenega mnenja o položaju, zato se proces sprejemanja delegiranega akta nadaljuje, so sporočili iz tiskovne službe komisije. Novica je slovenskega premierja Mira Cerarja negativno presenetila.

Ob obisku predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja v Sloveniji v začetku marca so slovenske oblasti komisiji posredovale dodatne elemente v povezavi z dosjejem teran, so uvodoma spomnili v Bruslju.

Ti elementi se po navedbah komisije nanašajo na nekatere dokumente, po katerih je komisija pripravila predlog delegiranega akta za odobritev omejene izjeme Hrvaški za uporabo imena teran kot sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra pod določenimi podrobnimi pogoji.


Cerar ob Junckerjevem obisku: EU čaka leto resnice 


Proces se bo nadaljeval po začrtani poti

Odločitev komisije za delegirani akt temelji na relevantni zakonodaji in na širokem naboru elementov, vključno s tistimi, ki jih vključuje hrvaška vloga za izjemo, so še pojasnili v komisiji.

"Po skrbni analizi dodatnih elementov, ki jih je posredovala Slovenija, je komisija sklenila, da ti novi elementi ne spreminjajo bistveno njene ocene, zato bo proces delegiranega akta nadaljeval svojo pot," so zapisali v odgovoru na vprašanje, kaj pomeni nedavna objava osnutka delegiranega akta z vidika Junckerjeve napovedi proučitve novih dejstev.

Cerar: Teran je naše vino in ga ne damo

Miro Cerar. Foto: Matej Leskovšek Predsednik vlade Miro Cerar je pojasnil, da mu je dal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan zagotovila, da bodo nova dejstva, ki jih je dostavil komisarju EU za kmetijstvo Hoganu, spremenila potek postopka.

"Očitno se to ni zgodilo, zato zdaj pričakujem, da bo minister Židan, ki je pristojen za to področje, še bolj odločno, že danes in v prihodnjih dnevih, v stiku s komisarjem Hoganom, da mu bo dodatno predstavil ta dejstva," je izpostavil Cerar.

Prvi pomemben korak naj bi bil tako zdaj na Židanu, ki naj bi s Hoganom opravil resen razgovor in nato Cerarju poročal, "zakaj zadeva ni šla v smer, ki smo si jo zaenkrat želeli".

"Vsekakor pa vztrajamo čvrsto na naši poziciji. Teran je vino slovenskega geografskega porekla, naše kakovostno, odlično vino, ki ga ne damo in za zaščito katerega bomo, če bo potrebno, uporabili tudi pravna sredstva," je napovedal premier.

Slovenija vse bolj resno razmišlja o tožbi zaradi terana

Komisar EU za kmetijstvo Phil Hogan se ne želi opredeliti do suma ponarejenih dokumentov, menijo na slovenskem kmetijskem ministrstvu. Komisar EU za kmetijstvo Phil Hogan se ne želi opredeliti do suma ponarejenih dokumentov, menijo na slovenskem kmetijskem ministrstvu. Foto: Reuters Slovenija bo za zaščito slovenskih proizvajalcev terana uporabila vsa legitimna sredstva, na kmetijskem ministrstvu odgovarjajo na odločitev Evropske komisije, da nadaljuje proces sprejemanja delegiranega akta, s katerim bi Hrvaški dodelila izjemo za uporabo imena teran. To lahko vključuje tudi tožbo pred Evropskim sodiščem.

A kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, se komisar EU za kmetijstvo Phil Hogan ne želi opredeliti do suma ponarejenih dokumentov, prav tako še vedno ni zagotovil popolnega dostopa do podatkov v hrvaški vlogi. Zato se je Slovenija na komisarjevo pismo že ustrezno odzvala.

Na kmetijskem ministrstvu so tako danes ponovno poudarili, da bo Slovenija za ekskluzivno zaščito slovenskih proizvajalcev terana zaradi vsebinskih razlogov in očitne napake v postopanju komisije uporabila vsa legitimna sredstva, kar vključuje, če bo treba, tudi tožbo pred Evropskim sodiščem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin