Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 3. 2018,
14.20

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

privatizacija NLB Evropska komisija

Sreda, 7. 3. 2018, 14.20

6 let, 1 mesec

Bruselj izpostavlja pomen privatizacije NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
NLB | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Evropska komisija v današnjem poročilu o finančnem in gospodarskem položaju v Sloveniji med drugim izpostavlja pomen privatizacije NLB. Ob tem ugotavlja, da v Sloveniji država še vedno nadzoruje bistven delež finančnega sektorja, kar je tveganje za finančno stabilnost, in da je očitno malo politične volje za izboljšanje položaja.

"Privatizacija NLB ostaja ključna za preprečitev morebitnih prihodnjih neustreznih dodeljevanj posojil in za zagotovitev njene dolgoročne vzdržnosti," piše v bruseljskem poročilu.

Vpletenost države predstavlja tveganje za finančno stabilnost

Komisija navaja, da v Sloveniji država nadzoruje bistven del finančnega sektorja s svojimi deleži v NLB, Abanki Celje in Savi Re, ter ugotavlja, da vztrajna vpletenost države v finančni sektor pomeni tveganja za finančno stabilnost.

Kot je pokazala kriza, ki je udarila Slovenijo leta 2013, lahko nadaljnja velika vpletenost države dolgoročno pomeni tveganja za finančno stabilnost, gospodarsko učinkovitost in javne finance, še opozarjajo v Bruslju.

Premalo politične volje za izboljšanje položaja

"Nedavni razvoj dogodkov kaže, da je malo politične volje za izboljšanje položaja," še ugotavlja komisija in izpostavlja, da vladi ni uspelo privatizirati najmanj polovice NLB do konca lanskega leta, kot se je zavezala.

Privatizacija NLB ostaja ključna za zagotovitev njene dolgoročne vzdržnosti. | Foto: Matej Leskovšek Privatizacija NLB ostaja ključna za zagotovitev njene dolgoročne vzdržnosti. Foto: Matej Leskovšek

Komisija v današnjem poročilu izpostavlja tudi zavezo vlade, da v letu 2019 privatizira Abanko Celje, in zavrnitev dveh poskusov tujih zavarovalniških skupin za povečanje deleža v Savi Re.

"Poskuša se najti najboljši način za izpolnitev zahtev"

Evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc je v povezavi z NLB danes v Bruslju dejala, da je bila komisija ves čas zelo jasna, da je treba obveze Slovenije v povezavi z NLB izpolniti.

Ob tem je Bulčeva spomnila, da pogovori Slovenije in komisije o spremembi zavez še vedno potekajo ter da se poskuša najti najboljši mogoč način, da se zahteve komisije izpolnijo.

Ne spreglejte