Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 9. 2021,
7.43

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

3

Natisni članek

otrok Simona Kustec Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport vrtec

Petek, 3. 9. 2021, 7.43

2 leti, 7 mesecev

Brezplačen vrtec za drugega otroka: kaj to pomeni v praksi in kaj morate storiti, da ga dobite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

3

vzgojiteljica, vrtec, vzgoja, varstvo | Večja kot je starostna razlika med prvorojencem in drugorojencem, krajši čas bodo starši razbremenjeni plačila vrtca za drugega otroka. | Foto Thinkstock

Večja kot je starostna razlika med prvorojencem in drugorojencem, krajši čas bodo starši razbremenjeni plačila vrtca za drugega otroka.

Foto: Thinkstock

Starši so se razveselil sprejete novele zakona o vrtcih, ki so jo poslanke in poslanci izglasovali januarja letos. Ta od 1. septembra določa brezplačen vrtec za drugega otroka, ki je v vrtec vpisan sočasno s sorojencem. Prav tako je vrtec brezplačen za družine z več otroki. A kaj to pomeni v praksi? Preverili smo, kdo je pravzaprav upravičen do brezplačnega vrtca in kako si lahko zagotovite to ugodnost. 

Država od 1. septembra spet pokrije ves strošek za drugega otroka, a le, če bo ta v vrtec vpisan sočasno z bratom ali sestro. 

Poslanci so novelo zakona o vrtcih s 75 glasovi za sprejeli januarja letos in z njo vrnili ugodnost za starše, ki je v Sloveniji že veljala, a jo je leta 2012 vlada zaradi varčevalnih ukrepov ukinila. 

Vrtec
Novice Dobra novica za starše: za te družine brezplačen vrtec

Kako do brezplačnega vrtca za drugega otroka?

Zaradi zakonodajne spremembe staršem, ki jim je že bila izdana odločba o subvenciji vrtca, ni treba vlagati nove vloge za subvencijo vrtca, saj bodo o spremembi obveščeni tako starši kot ustanove – vrtci, je pojasnila direktorica Centra za socialno delo Ljubljana Anja Osojnik.

Ob tem pa Osojnikova opozarja, da morajo tisti starši, ki nimajo odločbe o subvenciji vrtca, in tisti, ki prvič vpisujejo otroka v vrtec, na pristojni center za socialno delo vlogo za uveljavljanje subvencije vrtca še vedno oddati. To je samodejno namreč le, če sta v vrtec že vključena oba otroka, dodajajo na CSD. 

Starši vlogo na pristojni center za socialno delo oddajo v mesecu pred vključitvijo otroka v vrtec. A ne skrbite, če vloge še niste oddali. Ugodnost se prizna od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi vloge. To pomeni, da bo, če vlogo oddate v septembru, ta začela veljati v oktobru. 

Vlogo za subvencijo vrtca starši vložijo šele, ko je otrok sprejet v vzgojno-izobraževalni zavod. Subvencija vrtca pripada otrokom, ki so vključeni v državne in koncesionirane vrtce. Odločba velja 12 mesecev in ne le do konca koledarskega leta.

"Do brezplačnega vrtca je upravičen tisti starš dveh otrok, ki ima oba otroka vključena v vrtec. Pri tem so starši oproščeni plačila za mlajšega otroka. V primeru, da imajo starši dveh otrok prvega otroka v šoli, drugega pa v vrtcu, za zadnjega niso oproščeni plačila. Staršem treh ali več otrok pa ugodnost pripada v vsakem primeru, se pravi, če sta prvi in drugi otrok vključena v osnovno šolo in je tretji otrok vključen v vrtec, so starši za zadnjega (in vsakega nadaljnjega) oproščeni plačila vrtca," je dodala direktorica CSD Ljubljana. 

učilnica otroci
Novice Ministrstvo: Če se šola ne bo držala ukrepov, jo bo inšpekcija zaprla
Minister Vrtovec
Novice Minister in ravnateljica: Starši naj bodo otrokom v prometu dober zgled

Starši ne bodo deležni enakih ugodnosti

Potem ko bo starejši otrok zakorakal v šolo, bodo stroški tako spet padli na ramena staršev. To pomeni, da večja kot je starostna razlika med prvorojencem in drugorojencem, krajši čas bodo starši razbremenjeni plačila vrtca za drugega otroka. Tako vsi starši, ki imajo dva otroka, ne bodo deležni enakih ugodnosti.

Na novo se pravica do brezplačnega vrtca širi na družine s tremi ali več otroki, tako da je tretji in vsak naslednji otrok upravičen do brezplačnega vrtca, ne glede na to, ali je še kateri otrok v vrtcu ali ne.

Na ministrstvu za izobraževanje so ob predstavitvi novele zapisali, da se bo s tem izboljšala finančna dostopnost vrtca za starše, zaradi česar je mogoče pričakovati dvig deleža vključenosti predšolskih otrok v vrtce.

Po podatkih statističnega urada (SURS) je vrtec v šolskem letu 2020/21 obiskovalo 86.193 otrok, kar pomeni 82,5 odstotka vseh otrok, starih od enega do petih let. Podatki sicer kažejo, da je v lanskem letu vrtec obiskovalo 1.500 otrok manj kot leto pred tem. A trend zadnjih desetih let kaže, da število otrok, vključenih v predšolsko izobraževanje, raste. V zadnjem desetletju se je število otrok v vrtcih povečalo za 13,5 odstotka, s 75.972 (2010/11) na 86.193 (2020/21). 

Ker se število vrtčevskih otrok vseskozi spreminja, bodo podatki za leto 2021/22 znani ob koncu letošnjega šolskega leta. 

Vlada je v letošnjem proračunu za dodatno financiranje vrtcev po novem zakonu namenila 2,2 milijona evrov. Finančne posledice uvedbe brezplačnega vrtca so na ministrstvu za izobraževanje v predlogu novele ocenili na 1,45 milijona evrov v prvem letu, v vsakem od naslednjih pa na 5,83 milijona. Ta znesek se zaradi stroškov dela lahko še poveča in približa šestim milijonom, je ministrstvo še pojasnilo v predlogu novele.

Šola šolarji učenci
Novice Začetek šole: pustite jim svobodo, otroci imajo dovolj svojih skrbi
Simona Kustec
Novice Kustečeva: Za odprte šole moramo narediti to


 

 


 

Ne spreglejte