SiolNET. Novice Slovenija
1,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Brezbrižnemu kmetu odvzeli 13 poškodovanih in shiranih konj #video

1,19

termometer

Poškodovane in popolnoma shirane konje je na območju Krasa, potem ko so umirali na obroke, brezbrižnemu kmetu iz rok iztrgalo Društvo za zaščito konj. To je lastniku odvzelo kar 13 konj, ki so bili poškodovani in shirani, in pa enega oslička. Ko so jih prostovoljci našli, so bili polni brazgotin, premraženi, več let stari konji pa so bili zaradi podhranjenosti videti kot nekajmesečna žrebeta. "30 dni bodo preživeli v karanteni, ko se bodo navadili, da jim vsi ljudje ne želijo škodovati, bomo zanje poiskali nov dom," je dejala predsednica društva, ki je uboge živali rešilo smrti. 

Jelen nogometaš Novice Poglejte, kako se je jelen veselil, ko je zabil gol #video

Vsi so bili do kože premočeni, tako je petkovo reševalno akcijo opisal prostovoljec Kristijan Mastnak. A skupaj jim je uspelo.

"Bili so nekoliko podhranjeni. Imeli so veliko zimske dlake, ni bilo videti niti mišične mase, kakršno bi mogli imeti. Takoj sem se vprašal, kaj mora biti človeku, ki pusti konje tako živeti," je pojasnil Mastnak. 

Nemarno ravnanje je pustilo svoje posledice

Društvo je ekipi oddaje Planet 18 pokazalo nekaj zanemarjenih živali. Kot so pojasnili, breja kobila ni nikoli zrasla toliko, kot bi morala. Živali so našli v Malem Dolu pri Komnu. Bile so shirane in premajhne za svojo starost, premražene, poškodovane, predvsem pa lačne in prestrašene. Pri odvzemu je bil prisoten tudi veterinar. Kmet, ki jih je zanemarjal, pa naj bi po pripovedovanju domačinov imel še vsaj 40 konj.

"Konji so bili plašni in lačni, zato so prišli po tistih nekaj suhih skorjic kruha, ki smo jih ponudili. Rokovanje z njimi je bilo skoraj nemogoče," je pripovedoval Matej Slana, veterinar. Večina živali si bo opomogla, da bodo lahko normalno živele med ljudmi. Nekatere pa ne bodo nikoli dosegle normalne velikosti.

Medvedek Novice Radovedni kosmatinec zataval po mestnih ulicah #video

Konji bodo potrebovali kar nekaj časa, da se socializirajo

"Zdaj so še zaprti v boksih zato, da jih lahko pregledamo, pa tudi zato, da se živali navadijo na nas, da lahko hodimo okrog njih. Potem jih bomo počasi izpustili, da bodo lahko tekali naokoli," je povedal Boris Sušec, šepetalec konjem, in hkrati dodal, da se konj, ki ni navajen človeka, počuti ogroženega, zato lahko v skrajnem primeru tudi napade z zobmi.

Med konji pa je bil tudi osliček. "Videti je, da je imel kar nekaj spopadov z žrebcem, saj je bil poškodovan po glavi. Ima kar nekaj brazgotin, ki se zaraščajo," so povedali člani društva. 

Žalostna zgodba o zanemarjanju se vleče že v leto 2010, so razložili v društvu. Ker je pomoč konjem tudi nezanemarljiv strošek, pozivajo veterinarske ambulante, da priskočijo na pomoč pro bono.

V društvu za zaščito konj tudi vas prosijo za pomoč. Vsi, ki bi želeli pomagati prostovoljcem, pošljite SMS na številko 1919 s ključno besedo konji5 ali nakažite denar na TRR SI56 1010 0005 0589 375, donirate pa lahko tudi hrano.
Ris Novice Zmenek je obrodil sadove: Tejo so kamere ujele z mladičem #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin