Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2013,
8.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

dan žena nasilje Vlasta Nussdorfer

Petek, 8. 3. 2013, 8.07

8 let

Bratuškova: Slovenska politika ni več samo igra za fante

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mandatarka za sestavo nove vlade Alenka Bratušek se je ob mednarodnem dnevu žensk spomnila na vse ženske po svetu in doma, ki so zaslužne za to, da moški ženskam danes "upravičeno čestitajo".

Brez njih Slovenija danes ne bi imela 32 poslank v DZ in tudi ne prve mandatarke. "Slovenska politika ni več samo igra za fante," je zapisala. "Še vedno držimo tri vogale hiše" "Generacijam žensk po svetu in doma se lahko zahvalimo, da lahko danes delamo in poklicno napredujemo, se izobražujemo, da se lahko svobodno odločamo o rojstvu svojih otrok, da lahko nosimo hlače, da lahko glasujemo na volitvah in smo na njih lahko tudi izvoljene," je Bratuškova, ki vodi stranko Pozitivna Slovenija, zapisala v poslanici ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žensk. Ob tem izpostavlja, da so pred ženskami še številna neurejena področja družbenega življenja, na katerih se bodo še morale dokazovati. Pri tem ženske po njenih besedah ne smejo pozabiti, kako dolgo pot so prehodile od poslušnih in brezpravnih skrbnic družin do samostojnih, ustvarjalnih in slišanih državljank, uspešnih in odgovornih v svojih poklicih in zasebnem življenju. "Še vedno držimo tri vogale hiše, hkrati pa smo profesorice, sodnice, direktorice, znanstvenice, izjemne športnice in političarke. Pa zato nič manj ženske ali mamice. Nasprotno," je v poslanici, ki so jo posredovali iz PS, še zapisala Bratuškova. Zaključuje z besedami, da naj si zato ženske dovolijo, da danes uživajo v čestitkah, še bolj pa v svojem pogumu in dosežkih.

Ob letošnjem 8. marcu pozivi h končanju nasilja nad ženskami Mednarodni dan žensk poteka pod geslom Čas je, da naredimo konec nasilju nad ženskami. V Sloveniji je bilo lani obravnavanih več kot 6500 kaznivih dejanj s področja zakonske zveze, družine in otrok. Varuhinja Vlasta Nussdorfer pa opozarja, da ne moremo biti popolnoma zadovoljni z doseženim na področju enakosti spolov.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun ob mednarodnem dnevu žensk opozarja, da obstaja splošna resnica, ki mora veljati v vseh državah, kulturah in skupnostih: nasilje nad ženskami ni nikoli sprejemljivo in opravičljivo in ga nikoli ni mogoče dopustiti.

Varuhinja opozarja na neenakost spolov V Sloveniji pa je ob tem dnevu slišati tudi opozorila glede neenakosti spolov. Varuhinja človekovih pravic opozarja na razkorak med zagotovljeno pravno enakostjo žensk in moških ter njenim udejanjanjem v praksi. Delež žensk med delovno aktivnim prebivalstvom je nižji od deleža moških, med brezposelnimi pa je žensk več, navaja.

Minister za delo, družino in socialne zadeve, ki opravlja tekoče posle, Andrej Vizjak, priznava, da je položaj žensk v Sloveniji še vedno slabši od položaja moških. Zakonska določitev minimalnega deleža vsakega od spolov na kandidatnih listah je po njegovem mnenju izboljšala stanje na področju neuravnotežene zastopanosti žensk in moških v političnem odločanju, ministrstvo pa bo v prihodnje okrepilo svoja prizadevanja za boljšo zastopanost žensk tudi v politiki na lokalni ravni, je zapisal.

Podelitev priznanj roža mogota V Sloveniji smo letošnji 8. marec dočakali s prvo mandatarko v samostojni državi. Pred kratkim sprejeta novela zakona o vladi pa napoveduje več pozornosti zagotavljanju enakih možnosti za vse, saj bo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve po novem tudi za enake možnosti.

Ob mednarodnem dnevu se bo zvrstilo več dogodkov. Tako bo v Ljubljani med drugim okrogla miza o vlogi in položaju žensk v času ekonomske krize, ki jo pripravlja Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije bo podelila priznanje roža mogota za dosežek leta za enake možnosti ženk in moških. V Hiši eksperimentov v Ljubljani pa bo dan spolov.

Pobudnica nemška komunistka Pobudo za praznovanje dneva, ki bi bil posvečen vsem ženskam, je leta 1910 na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk v danskem Köbenhavnu dala nemška komunistka Clara Zetkin.

Generalna skupščina ZN-ja je leta 1977 z resolucijo določila 8. marec kot mednarodni dan žensk. Na ta dan leta 1857 so v New Yorku ženske, zaposlene v tekstilni industriji, protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizkim mezdam.

Ne spreglejte