Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2013,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alenka Bratušek vlada

Sreda, 20. 3. 2013, 12.40

8 let

Bratuškova: Še začeli nismo, pa nam Šušteršič že grozi s pomočjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Premierka Alenka Bratušek se zaveda, da odgovornost in zaupanje hodita z roko v roki, zato bodo storili vse, da to zaupanje upravičijo, je dejala po izvolitvi vlade v državnem zboru.

Bratuškova je v izjavi novinarjem dejala: "Vem, da nam ne bo vedno lahko in da bodo odločitve, ki jih bomo sprejemali, težke, a hkrati verjamem, da skupaj premoremo dovolj modrosti, energije in vztrajnosti, da bomo dosegli zastavljene cilje." Verjame tudi, da se vse stranke zavedajo, da je čas za preigravanje in politične kalkulacije minil in da bodo le združeni ter v soglasju premagali krizo. Kdo se usodno moti? "Kdor misli, da nam lahko uspe razdeljenim in med seboj skreganim, se usodno moti. Verjamem v modrost in odgovornost našega naroda, parlamenta in vlade, ki stoji za mano, da bomo našli skupno pot za našo boljšo prihodnost," je dejala prva predsednica vlade v zgodovini Slovenije. S svežimi kadri se bo najprej pogovorila Na vprašanje o prvih korakih pri kadrovanju in finančne slike Slovenije je dejala, da je bilo kadrovanje Janševe vlade v zadnjih dveh mesecih neodgovorno. "Dogovorili smo se, da bomo te stvari najprej pregledali. Ne bi želela že zdaj govoriti, kaj konkretno bomo naredili, seveda pa je moja in naša zaveza, da se bomo s temi ljudmi najprej pogovorili, preden karkoli naredimo." Zakaj ji Šušteršič grozi? Glede finančne situacije je dejala, da upa, da ji bo Janez Janša jutri na primopredaji s konkretnimi številkami predstavil stanje v proračunu. "Edina stvar, ki me resno skrbi, so besede nekdanjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ki je imel, domnevam, res popoln vpogled. Glede na to, da ta ekipa ni naredila še nič, pa nam že grozi, da bomo morali po pomoč, se sprašujem, kaj nam je zapustil." Bo vladala eno leto ali do leta 2015? Na vprašanje, ali smo dobili vlado za eno leto ali do konca mandata, je Bratuškova ponovila, da gre za vlado, ki si je omejila mandat, saj bo šla čez eno leto po zaupnico v parlament. "To mislim zelo resno. Je pa dejstvo, da se po naši ustavi do predčasnih volitev ne da priti kar tako, razen z odstopom predsednika oziroma predsednice vlade. Mislim pa, da bi bilo neodgovorno sestavljati vlado za krajši mandat."

Bratušek: Janković je lahko samo človek v ospredju, nikakor stric v ozadju "Tisti, ki poznajo Zorana Jankovića, vedo, da je on lahko samo človek v ospredju in nikakor stric v ozadju," pa je odgovorila na vprašanje, če bo Janković, ki se je danes z vpisom datuma na odstopno izjavo tudi dokončno umaknil z vrha PS, kakor koli vplival na odločitve nove vlade.

Bratuškova: Učinki se bodo pokazali šele čez čas Bratuškova je sicer pred razpravo v DZ povedala, da se bo njena vlada držala smernic iz evropskega sveta, in sicer da bo vzpostavila finančno stabilnost, fiskalno konsolidacijo, kratkoročno politiko zaposlovanja, strukturne reforme za večjo konkurenčnost.

Kot je povedala, se bodo učinki njene vlade pokazali šele čez čas, hkrati pa se je zahvalila njeni ekipi, ki so sprejeli ponudbo za delo v vladi. Kot je poudarila, ministrski kandidati in kandidatke prinašajo izkušnje in strokovna znanja: "Sama strokovnost ni dovolj, potreben pa je pogum. Kandidati so to pokazali in od vsakega od njih pričakujem najustreznejše ukrepe, ki jih bodo tudi uresničili. Prav tako pričakujem, da bo protikrizne ukrepe podpirala tudi opozicija, tako kot smo jih mi, ko smo bili v opoziciji."

Ob tem je dodala, da se je pokazalo kot zmotno, da bomo samo z varčevanjem rešili težave. "Zglede lahko iščemo povsod, rešitve pa moramo najti sami."

Nova vlada ima 11 prioritet Kot pravi Bratuškova, je cilj njene vlade: zagnati gospodarstvo, konsolidirati javne finance s premišljenim varčevanjem; javnemu sektorju vrniti pomen in mesto v družbi; za črpanje sredstev bodo pripravili vse izvedbene dokumente; dostopno javno zdravstvo naj temelji na solidarnosti; zakon o holdingu bo popravljen tako, da se premoženja ne bo preneslo na holding, prihodke od prodaje premoženja pa naj bi se uporabilo za zagon gospodarstva; nadaljevati s sanacijo bančnega sistema v drugačni obliki; zagotoviti svež denar gospodarstvu; boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji; zmanjšati sodne zaostanke; javna uprava naj postane učinkovit servis vsem; paziti na trajnostno rabo obnovljivih virov.

Kot poudarja Bratuškova, se njena vlada loteva omejenega mandata, ki pa ga ne vidi kot slabost. Vnovič je poudarila, da se bodo rezultati poznali šele čez leto ali dve in da je potrebno čim prej narediti preobrat na ekonomsko-socialnem področju in oditi na predčasne volitve. "V vladi bodo tisti, ki so pripravljeni breme in rezultate pokazati v zelo kratkem času," je jasna predsednica vlade.

Napaka bi bila, če bi omejen protikrizni mandat videli le kot gašenje požarov "Zakaj se sploh vse to gremo?" se je vprašala Bratuškova in izpostavila, da je s tem prišla do ključnega momenta svojega nastopa. "Ne zato, kot nam očitajo nekateri, da bi vam, dovčerajšnjim kolegom ohranjali mandat, tudi ne zato, kot pravijo drugi, ker bi hoteli le rušiti vlado Janeza Janše. Ne. Gremo se zato, ker najtrdneje verjamemo, da se prav v vsakih, še tako težavnih zgodovinskih okoliščinah skriva možnost novega, boljšega. Ključno pri tem pa je, da nam ne bo uspelo, če bomo le proti. Graditi moramo pozitivno alternativo krizi. Zato boste o podrobnostih koalicijskega dogovora v resornih politikah našli mnoge alternativne prakse, od socialnega podjetništva do energetske obnove stavb, od pametne rabe obnovljivih virov energije do novih podjetniških spodbud, od spodbujanja razvojne specializacije posameznih občin do alternativnih načinov reševanja sodnih sporov. Velika napaka bi bila, če bi naš omejen protikrizni mandat videli le kot gašenje požarov. Nočemo biti gasilci, saj tudi požigali in podžigali nismo. Hočemo biti tisti, ki gradimo, saj nam edino iskanje novih rešitev lahko pomaga iziti iz starih težav," je bila slikovita Bratuškova.

Ne spreglejte