Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2013,
13.36

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ljudmila Novak Alenka Bratušek ocena

Četrtek, 27. 6. 2013, 13.36

7 let, 11 mesecev

"Bratuškova se je dela lotila odgovorno in zavzeto, a nekatere poteze niso pravilne"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednica NSi Ljudmila Novak je ob stotih dneh dela vlade dejala, da se strinja z nekaterimi potezami ministrstev za delo in za pravosodje, zdravstveni in obrambni resor pa nista naredila ničesar.

Premierka Alenka Bratušek se je dela lotila odgovorno in zavzeto, prisluhnila opoziciji, a nekatere poteze vlade niso pravilne, je na novinarski konferenci ocenila Novakova. Dejala je, da na spletnih straneh ministrstev gradiva niso transparentno objavljena in se velikokrat ne ve, ali gre za gradivo prejšnje ali aktualne vlade.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je po njenem mnenju naredilo veliko, čeprav se v NSi ne strinjajo z vsemi potezami. Pozdravili so denimo sprejem zakona o začasnem omejevanju zaposlovanja delavcev s Hrvaške, kritični pa bili do po njihovem prepočasnega reševanja pritožb glede štipendij in drugih socialnih prejemkov.

Pozdravljajo tudi nadaljevanje ustanavljanja slabe banke Tudi na področju pravosodja so po besedah Novakove v zadnjem času sprejeti zakoni pozitivni, a hkrati premalo korenito posegajo v pravosodje. Predvsem na vodilne funkcije morajo biti imenovane strokovne in moralno nesporne avtoritete, je dodala. Z zmanjševanjem števila občin bi bila po ocenah predsednice NSi narejena velika škoda enakomernemu razvoju Slovenije. O odškodnini za izbrisane pa meni, da bi moralo priti do individualnih obravnav. Prav tako bi vlada morala zmanjševati javni sektor, meni.

Ministrstvo za zdravje pa, tako Novakova, "le nemočno opazuje, kako zdravstveni sistem drvi navzdol". Kot pravi, je minister pri pripravi sprememb krovne zakonodaje prezrl vse zdravstvene organizacije, upošteva pa nekatere protestnike z utopičnimi rešitvami. Tudi na področju obrambe vsebinsko ni bilo storjenega ničesar, dodaja Novakova. Med drugim je izpostavila, da transformacija in preoblikovanje Slovenske vojske ne poteka v predvideni dinamiki.

O gospodarskem resorju je dejala, da so začetne napovedi te vlade škodovale slovenskemu gospodarstvu, pozdravlja pa dejstvo, da je vlada vendarle sprejela fiskalno pravilo in referendumsko zakonodajo ter ni razveljavila zakona za uravnoteženje javnih financ. V NSi pozdravljajo tudi nadaljevanje ustanavljanja slabe banke.

Novakova pogreša proaktivno politiko Na zakonodajnem področju ministrstva za infrastrukturo in prostor po mnenju NSi manjkajo predvsem predpisi na področju gradnje objektov in vgradnje nekaterih materialov. Katastrski dohodek in davek na nepremičnine pa bosta močno udarila predvsem kmeta, je povedala Novakova, ki sicer meni, da zgolj višanje davkov Slovenije ne bo izpeljalo iz krize.

V NSi ocenjujejo, da je potrebna nova strategija slovenske zunanje politike. Izbira kandidatov za veleposlanike je bila po njihovem primerna, a ni optimalna, saj da so se v koaliciji pojavljali preveliki apetiti.

Ministrstvo za kulturo po besedah Novakove ni pripravilo nič bistveno novega, zato pričakuje njegovo večjo aktivnost v prihodnosti. Ob tem sicer meni še, da je bilo preveč razreševanja ljudi z določenih funkcij. Novakova pogreša tudi proaktivno politiko urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ne spreglejte