SiolNET. Novice Slovenija
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bratuškova o drugem tiru: Ministrstvo misli resno

0,32

termometer

Alenka Bratušek
Foto: STA

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je danes ob obisku Luke Koper seznanila s problematiko reševanja delavcev IPS in izrazila pričakovanje, da bodo zadevo v kratkem rešili tako, kot si je to zastavilo vodstvo z Dimitrijem Zadelom na čelu. Dotaknila se je tudi drugega tira in ponovila, da ministrstvo s projektom misli resno.

Na ministrstvu za infrastrukturo so v treh tednih naredili vrsto korakov, s katerimi so dokazali, da s projektom drugega tira mislijo resno in da je to za Luko Koper in za vso Slovenijo prednosten projekt, je ob obisku Luke Koper dejala ministrica Alenka Bratušek. Investicijski program za projekt bi lahko vlada obravnavala do konca novembra.

''To je prednosten projekt za vso Slovenijo''

Današnje srečanje vodstev ministrstva in Luke Koper ni bilo zgolj formalne narave, ampak so se na njem lotili tudi vsebinskih vprašanj, je v izjavi za medije navedla Bratuškova: "Vesela sem, da me je vodstvo seznanilo s tem, kako se nadaljuje reševanje tako imenovanega IPS, in da bo zadeva v kratkem rešena oziroma sanirana tako, kot si jo je Luka Koper zastavila."

vlada Marjana Šarca Novice Vlada investitorstvo projekta drugi tir prenesla na 2TDK

V zvezi s projektom drugi tir, s katerimi je seznanila tudi vodstvo Luke, je Bratuškova pojasnila, da ni smiselno "licitirati" o datumu začetka gradnje. Je pa poudarila opravljeno delo, odkar je nastopila funkcijo. "V enem mesecu, še manj, smo v treh tednih prenesli investitorstvo z direkcije na 2TDK, imenovali projektno-finančni svet, pospešili postopke priprave investicijskega programa," je naštela ministrica. Zato misli, "da smo v treh tednih pokazali, da mislimo resno, da je to prednosten projekt, pomemben za Luko Koper, za Primorsko in za vso Slovenijo".

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje Posel danes Drugi tir: Kolektor pred začetkom del zahteva aneks #video

Glede vloge Madžarske v projektu je ministrica ponovila stališče, da je država sposobna drugi tir zgraditi sama, končna odločitev pa naj bi bila znana do konca leta, ko bo vladi predlagala odločitev.

Višina posojila še neznanka

Bratuškova meni, da ni nevarnosti, da Slovenija ne bi pridobila posojila Evropske investicijske banke (EIB), in da bodo zadeve tudi na tem področju razrešili. Je pa obenem opozorila, da bi se morala Evropska komisija in EIB dogovoriti, ali je tako imenovani Junckerjev sklad primeren za zavarovanje posojila ali pa bodo vztrajali pri jamstvu države. Evropska komisija bi morala po njenem razumeti, da je zavarovanje prek omenjenega sklada vsaj enakovredno državnemu zavarovanju.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje Posel danes Drugi tir: Levica poziva Bratuškovo, naj prekine pogajanja z Madžarsko #video

O višini posojila še ni mogoče govoriti, ker še ni natančne investicijske vrednosti, ki bi izhajala iz investicijskega programa za projekt drugega tira. Bratuškova si ob tem želi, da bi investicijski program prišel na dnevni red seje vlade do konca novembra.

Sama je vodstvo Luke danes seznanila še z aktivnostmi za odkup zemljišč znotraj koncesijskega območja. Tu je zaveza ministrstva, da bodo delali čim hitreje, saj ministrica meni, "da pri teh stvareh država kar malo zamuja". Kot je dodala, ima država zagotovljen denar za to postavko, sama pa meni, da bi bilo zadeve na tem področju treba reševati v paketu.

železnica Novice Sredi oktobra prenos projekta drugi tir na družbo 2TDK

O negativnem mnenju računskega sodišča o poslovanju ministrstva pri zagotavljanju pogojev za upravljanje pristaniške infrastrukture je Bratuškova poudarila, da bodo ugotovitve sodišča temeljito proučili in nato sprejeli potrebne ukrepe in rešitve. Sicer pa je ministrica izrazila prepričanje, da bodo z vodstvom Luke dobro, če ne že odlično sodelovali.

Kmalu tudi sestanek z Občino Ankaran

V zvezi s spremembo ključa za delitev luške koncesnine in upravnim sporom, ki ga je sprožila ankaranska občina, je bila Bratuškova redkobesedna, je pa napovedala, da bo prišel na vrsto tudi sestanek z Občino Ankaran "in to mislim, da kar zelo kmalu".

S sestankom je bil zadovoljen tudi predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, ki je Bratuškovi med drugim predstavil dinamiko izvajanja podaljšanja prvega pomola. Gradbeno dovoljenje zanj bo pravnomočno 2. novembra in takrat bodo tudi objavili razpis za izbiro izvajalca. Če ne bo zapletov, Zadel računa, da bi gradbena dela lahko začeli v prvi polovici prihodnjega leta.

Alenka Bratušek Novice Upravno sodišče je ugodilo pritožbi Liste Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja

Bratuškova je pojasnila tudi svojo domnevno neodzivnost na pisma, ki so jih nanjo naslovili predstavniki civilnih iniciativ, tem življenje otežuje promet na cesti Kozina-Starod. Kot je povedala ministrica, jih je prosila, naj ji dajo dovolj časa, da se s projekti seznani, "da ne bom šla k njim samo gledat na uro in jim povedat, da jih razumem, ampak da jim bom lahko tudi povedala, kaj bom kot ministrica oziroma kaj bomo kot ministrstvo lahko naredili".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin