Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 6. 2013,
22.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alenka Bratušek dan državnosti

Petek, 21. 6. 2013, 22.28

8 let

Bratuškova: Marsikatere sanje izpred 22 let niso vzdržale soočenja z realnostjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska osamosvojitev priča o tem, da v zgodovini slovenskega naroda obstaja trenutek, v katerem tisti, ki so morali izbrati, niso klonili pod težo izbire, je dejala predsednica vlade.

Alenka Bratušek se je namreč udeležila slovesnosti ob dnevu državnosti v Mariboru. "Naučila nas je, da zmoremo prenesti tveganje svobodne odločitve in zmoremo suverenost," je premierka med drugim še dejala o osamosvojitvi države.

Kot je dejala, ni naključje, da so se vladni predstavniki nekaj dni pred dnevom državnosti zbrali v Mariboru. Štajerska je po njenih besedah odigrala ključno vlogo v osamosvojitveni vojni, Maribor pa je bil tudi kraj prvega resnega obračuna jugoslovanske armade z novo nastalo državo Slovenijo.

"Danes od osamosvojitve mineva 22 let in marsikatere sanje, ki jih je bilo takrat dovoljeno sanjati, niso vzdržale soočenja z realnostjo," je v slavnostnem govoru povedala premierka. Slovenija je po njenih besedah zdaj stopila v "fazo, v kateri se bo morala naučiti razumeti, da niso vsi načrti nagrajeni z uresničitvijo, a da z enako gotovostjo velja, da vsako razočaranje ne vodi nujno v pogubo".

"Treba bo premisliti, česa smo si kot narod želeli" "Prišel je čas, ko bo, morda prvič v zgodovini našega naroda, treba premisliti, česa smo si kot narod želeli, katere načrte smo žrtvovali, kje smo se zmotili in kje smo ravnali prav."

Slovenska osamosvojitev po besedah predsednice vlade daje vedeti, da so Slovenci sposobni složno ravnati za dosego skupnega dobrega. "Ne spominjamo se je zato, da bi se kitili s perjem minulih zmag. Spominjamo se je zato, da bomo lahko izbojevali nove."

Premierka in mariborski župan odprla Festival Lent "Samostojni in suvereni smo, kadar samostojno in suvereno dejansko tudi ravnamo. To je in mora biti še naprej naša osrednja misel v spopadanju z gospodarsko, finančno in socialno krizo," je še menila.

Po slovesnosti, ki je potekala v dvorani mariborskega gledališča, se je premierka odpravila na Lent, kjer sta z županom Andrejem Fištravcem uradno odprla 21. Festival Lent.

Osrednja slovesnost ob dnevu državnosti bo v ponedeljek zvečer na ljubljanskem Kongresnem trgu.

Ne spreglejte