Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 12. 2023,
14.29

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Pediatrična klinika UKC Ljubljana spust božičkov spust Božiček

Ponedeljek, 18. 12. 2023, 14.29

4 mesece, 1 teden

Božički že deseto leto zapored razveselili bolne otroke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Bolne otroke, ki te dni dneve preživljajo na Pediatrični kliniki Ljubljana, so tudi letos razveselili Božički, ki so se pustili s strehe bolnišnice. Člani Jamarske reševalne službe Slovenije so se tako že deseto leto zapored spustili s strehe in skozi okna pozdravljali otroke v bolniških sobah. Poleg Božičkov z darili so otrokom bivanje v bolnišnici polepšali tudi znani Slovenci, med drugim raperja Nipke in Challe Sale ter Rok Piletič iz dua BQL.

Tradicionalni spust Božičkov je tako kot že prejšnja leta priredil Hitradio Center v sodelovanju z Jamarsko reševalno službo Slovenije. Poleg Božičkov z darili so otroke obiskali tudi Nipke, Challe Sale, Rok Piletič iz skupine BQL, KIKIFLY, spletna vplivnica Lucija Vrankar ter voditelja Vesna Ponorac in Klemen Kopina. Kot je dejal poslovni direktor pediatrične klinike Teodor Žepič, bo otrokom tudi srečanje s svojimi vzorniki popestrilo praznične dni.

Osebje se z otroki ukvarja, se z njimi igra in jim stoji ob strani, ko jim je težko

"Cilj je, da najmlajšim pacientom polepšamo vsaj kakšen trenutek, ki ga v teh prazničnih dneh preživljajo v bolnišnici zaradi različnih posegov, preiskav, operacij," je poudaril Žepič. "Lepo je videti, da še nekdo misli nate in da imaš neko novo dogodivščino vsak dan," je ob tem dejala deklica Hana, ki je spremljala spust Božičkov s strehe klinike.

Pediatrična klinika vsako leto poskrbi za 60 tisoč pacientov, okrog 12 tisoč pacientov je hospitaliziranih. Trenutno na kliniki dela več kot 670 oseb. "Osebja ne moremo vedno finančno nagraditi, lahko pa se jim zahvalimo, da tako predano opravljajo svoje delo in ne zapuščajo klinike," je navedel Žepič. Osebje se z otroki ukvarja, se z njimi igra in jim stoji ob strani, ko jim je težko. "Kdor si izbere poklic za delo z otroki, ima nekaj posebnega v sebi," je izpostavil.

Za otroke in njihove starše je bolezen otroka ena izmed najhujših preizkušenj v življenju. Bivanje v bolnišnici, kljub vsej podpori in empatiji osebja, ni prijetno. "Dogodek, kot je ta, bolnim otrokom v bolnišnici namenja še več pozornosti kot pa zdravim otrokom, zato smo zelo veseli, da lahko to omogočimo," je izpostavil strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn. Dobro razpoloženje in veselje do življenja je namreč treba spodbujati, saj ima pozitivne učinke na zdravje.

"Ta spust je za nas rutina, saj se celo leto izobražujemo, potem pa otroke razveseljujemo s svojim znanjem," je pojasnil predstavnik skupine Božičkov in otrokom zaželel, da čimprej ozdravijo in odidejo domov. Po spustu so Božički otrokom razdelili tudi darila, med drugim barvice, knjige ter nekaj sladkarij.

Spust Božičkov so prejšnji teden organizirali tudi na Kliniki za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Zaradi porasta virusnih okužb dihal so bili obiski na kliničnem centru prepovedani, zato obisk Božičkov po oddelkih ni bil možen.

Spust božičkov UKC Maribor
Novice Božički s spustom s strehe razveselili otroke v pediatrični kliniki UKC Maribor #video
Matthew Perry
Trendi Obdukcija razkrila, zakaj je umrl zvezdnik
Medicinska fakulteta, Ljubljana
Novice Na ministrstvu so se odzvali na dogovor med medicinsko fakulteto in UKC Ljubljana
Ne spreglejte