SiolNET. Novice Slovenija
7,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Boštjan M. Zupančič iz Strasbourga v Klemenčičev kabinet

7,35

termometer

 | Foto: Matej Leskovšek
Foto: Matej Leskovšek

Nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič, ki ga je na položaju v Strasbourgu konec maja zamenjal odvetnik Marko Bošnjak, se bo z jutrišnjim dnem zaposlil v kabinetu ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča.

Boštjan M. Zupančič bo zaposlen na delovnem mestu sekretarja, in sicer kot svetovalec ministra Gorana Klemenčiča, so nam potrdili na ministrstvu za pravosodje. 

Iz njihovih odgovorov je mogoče sklepati, da se bo ukvarjal predvsem s številnimi sodbami Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) zoper Slovenijo, ki se najpogosteje nanašajo na kršitev pravice do sojenja v razumnem roku in pravice do učinkovitega pravnega sredstva.

"S svojim znanjem in izkušnjami bo pomembna okrepitev naših prizadevanj za izboljšanje uveljavljanja in izvajanja sodb ESČP in pri drugih zahtevnih ustavno-pravnih vprašanjih," so nam na ministrstvu odgovorili na vprašanje o zadolžitvah Boštjana M. Zupančiča.

Slovenija, neslavna rekorderka kršitev človekovih pravic

Slovenija je bila vsaj do konca leta 2014 – podatkov za lani še ni – evropska prvakinja po kršenju človekovih pravic. Sodišče v Strasbourgu je do konca leta 2014 prejelo več kot 8.400 tožb iz Slovenije, razsodilo pa je v 323 primerih in v 304 ugotovilo vsaj eno kršitev.

Za Slovenijo je bilo tako ugotovljenih 148 kršitev na milijon prebivalcev, 46 več, kot jih je storila Malta (102), sledijo ji Moldavija (76), Bolgarija (68) in Grčija, kjer so sodišča storila 67 kršitev človekovih pravic na milijon prebivalcev. 

Pravosodni minister Goran Klemenčič je do zdaj izkoristil tri od petih kabinetnih zaposlitev, ki so mu na voljo. Gre za zaposlitve za določen čas, vezane na zaupanje ministra. | Foto: Matej Leskovšek Pravosodni minister Goran Klemenčič je do zdaj izkoristil tri od petih kabinetnih zaposlitev, ki so mu na voljo. Gre za zaposlitve za določen čas, vezane na zaupanje ministra. Foto: Matej Leskovšek

Prišel na povabilo Gorana Klemenčiča

Zupančič na ministrstvo prihaja v okviru kvote kabinetnih zaposlitev. Gre za zaposlitev za določen čas, vezano na zaupanje ministra. "Kvota kabinetnih zaposlitev predvideva pet delovnih mest, na pravosodnem ministrstvu imamo trenutno tri," pravijo na ministrstvu.

Dodajmo, da smo za komentar prosili tudi Zupančiča, njegov odgovor bomo objavili takoj, ko ga dobimo.

Kdo je Boštjan M. Zupančič

Boštjan Marija Zupančič je pravnik in filozof. Zadnjih 17 let je preživel kot slovenski sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice. Pred tem je bil ustavni sodnik v Sloveniji in profesor prava na Pravni fakulteti v Ljubljani, predaval je tudi na ameriški univerzi Harvard.

Zupančič je tudi kolumnist Siol.net. V svojih zapisih, ki jih najdete tukaj, obravnava predvsem tematiko človekovih pravic. V eni od kolumn je pojasnil, kaj so človekove pravice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 30
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin