Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2013,
14.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Anita Ogulin Zveza prijateljev mladine otroci revščina

Četrtek, 29. 8. 2013, 14.19

8 let

Bolni otroci prihajajo v šolo na kosilo, ker doma nimajo hrane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V projektu Botrstvo pod okriljem ZPM Ljubljana Moste Polje so zbrali že milijon tristotisoč evrov. Botra, ki vsak mesec nakaže 30 evrov, ima že 2500 otrok iz najbolj ogroženih družin.

Projekt Botrstvo je projekt pomoči otrokom in mladostnikom v socialni stiski. Botri pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje otrokom pomagajo z rednim mesečnim nakazilom 30 evrov, darujejo pa lahko tudi v botrski sklad pri Zvezi prijateljev mladine. "Nekateri srednješolci imajo kar dva botra, saj jim lahko tako krijemo vsaj stroške za avtobusni prevoz, je povedala predsednica Nadzornega odbora ter pobudnica projekta Botrstvo Milena Štular. Kot je dodala, se trudijo delovati transparentno, ves čas se sestaja nadzorni odbor, stroški vodenja projekta, ki zajemajo tudi precej draga bančna nakazila, pa znašajo šest odstotkov celotnega donatorskega zneska. Projekt Botrstvo je v dobrih dveh letih, kar deluje, po njeni oceni prerasel že v pravo gibanje in postal najbolj prepoznan humanitarni projekt pri nas.

Starši so namesto cvetja ob smrti otroka trem učencem plačali šolo v naravi

"Začenja se šolsko leto. Starši pogosto nimajo denarja, da bi otroku plačali šolo v naravi, vendar izjemno težko govorijo o revščini. Nova zakonodaja določa, da so za pomoč otrokom pristojni centri za socialno delo, zato smo svetovalni delavci na šolah pogosto v zadregi, kako pristopati do staršev, ko ugotovimo, da so otroci lačni, da potrebujejo pomoč," je terensko izkušnjo s projektom Botrstvo predstavila Karmen Vergolin, socialna delavka na eni od osnovnih šol in prostovoljka ZPM Ljubljana Moste Polje. V težavah pa niso le starši brez zaposlitve, temveč tudi številni, ki prejemajo le minimalno plačo ali pa jim te sploh ne izplačujejo.

"Številni otroci so pogosto lačni, večkrat se zgodi, da pridejo v šolo na kosilo tudi če zbolijo, saj povedo, da doma hrane sploh nimajo. Kadar je napovedana aktivnost, večkrat dobimo klic, da otroka ne bo, ker mu starši udeležbe na aktivnosti ne morejo plačati.

S projektom Botrstvo poskušamo pomagati, da bi bilo šolanje za vse otroke enakovredno. Najbolj ganljiv dogodek na šoli zame doslej je bil, ko so se starši ob smrti otroka odločili, da bodo namesto cvetja trem našim učencem plačali šolo v naravi."

Anita Ogulin: Ni prav, da država skrb za socialno ogrožene prelaga na druge

"Milijon in tristotisoč evrov za otroke, potrebne pomoči,ki smo jih zbrali s pomočjo donatorjev, Vala 202 in drugih medijev, je ogromno. Zahvaljujemo se vsakemu posebej," je povedala Anita Ogulin, sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje. "Država bi morala dajati prioritete odpravi revščine in vsem ljudem zagotoviti vsaj osnovno preživetje," je povedala Anita Ogulin in dodala da upa, da bo novi zakon o socialnih transferjev, ki je v pripravi, boljši od sedanjega. "Upam, da bo podoben zakonu, ki je veljal pred letom 2012, saj je bil tedanji zakon precej boljši od veljavnega."

Anita Ogulin je napovedala, da bodo s projektom botrstva nadaljevali, nadgrajevali ga bodo še z drugimi humanitarnimi projekti. Tako so v sodelovanju z odvetniško pisarno Nine Zidar Klemenčič že začeli s projektom Ker je prav, s katerim družinam v stiski zagotavljajo brezplačno pravno pomoč.

Ne spreglejte