Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 3. 2014,
8.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Aleš Hojs Ljudmila Novak Franc Bogovič Janez Janša Janez Janša SLS NSi SDS

Četrtek, 6. 3. 2014, 8.22

7 let, 12 mesecev

Bogovič drugega mesta na volilni listi ne bi kar tako prepustil NSi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vprašanje drugega mesta na morebitni skupni evropski listi NSi in SLS je odprto, čeprav v stranki Ljudmile Novak pričakujejo, da bi prvo in drugo mesto pripadlo krščanskim demokratom.

Predsednik ljudske stranke Franc Bogovič zatrjuje, da v SLS ne nasprotujejo kandidaturi podpredsednika NSi Aleša Hojsa na skupni listi, kot je poročal Dnevnik, imajo pa težavo s tem, da bi bil na drugem mestu za nosilcem liste Lojzetom Peterletom.

Hojs in Janša nista težava Torej ne gre za vprašanje "človeka z imenom in priimkom" Hojsa, ki naj bi bil blizu predsedniku SDS Janezu Janši, ampak za to, katera ob obeh strank bo imela kandidata na drugem mestu na listi. Kot nam je povedal Bogovič, bi bil sam pripravljen kandidirati na tretjem mestu, če bi bila na drugem mestu Novakova.

Če pa bi predsednika obeh strank kandidirala na zadnjih mestih, je vprašanje drugega mesta, ki lahko prinese izvolitev, odprto, pravi Bogovič, ki poudarja, da gre za to, da skupna lista doseže čim boljši rezultat.

Kdo komu določa kandidate? "Ne moremo razpravljati o tem, kdo bo koga postavil na katero mesto. Vsaka stranka mora imeti možnost postavljati svoje kandidate," pa nam je povedala predsednica krščanskih demokratov Novakova, ki se tako kot Bogovič in Janša udeležuje kongresa Evropske ljudske stranke v Dublinu na Irskem.

Bogovič sicer zadnjega zapleta ne dramatizira in ocenjuje, da se približujejo temu, da bi imeli SLS in NSi skupno listo na majskih volitvah v Evropski parlament. Dokončno odločitev bodo njuni organi sprejeli sredi tega meseca.

Nevarnost razkola v NSi Dnevnik je poročal, da v SLS ne razumejo, zakaj bi moral biti Hojs uvrščen tako visoko, saj menijo, da ni dovolj močan magnet za volivce, predvsem pa naj bi jih motila njegova navezanost na Janeza Janšo. Časnik še piše, da ima Hojs močno podporo v radikalnejšem krilu NSi, zato bi ob težavah z njegovo kandidaturo lahko nastal razkol v stranki.

Aleš Hojs je nad pomisleki SLS presenečen. Pravi, da so vsa mesta na kandidatni listi od drugega naprej stvar medstrankarskih dogovorov, sam pa se bo za kandidaturo odločil, ko bo videl, kakšna bo lista in na katerem mestu bo posamezni kandidat.

Ne spreglejte